Ştiri locale

Expoziţie foto la finalul turneului de incluziune socială „Despre oameni şi cartofi”

Turneul de incluziune socială „Despre oameni şi cartofi”, derulat în acest an de Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe cu scopul de a identifica şi prezenta problemele comunităţilor rome, dar şi de a sensibiliza opinia publică cu privire la acestea, se va încheia, joi, cu o expoziţie de fotografii realizate pe parcursul acestui proiect.

Directorul instituţiei, Anna Maria Popa, a precizat că spectacolul „Despre oameni şi cartofi”, regizat de Radu Afrim, a fost prezentat în şase oraşe din judeţele limitrofe, respectiv Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Săcele, Braşov, Focşani şi Bacău, iar expoziţia de fotografii, realizată de artistul Vargyasi Levente, surprinde secvenţe din viaţa comunităţilor de romi din aceste localităţi.

Publicitate

În cadrul vernisajului, care va avea loc joi, 13 iunie, de la ora 17:00, la Centrul de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe, va fi prezentată şi o sinteză a problemelor identificate în urma discuţiilor purtate cu membrii comunităţilor rome, precum şi cu persoane de decizie din diferite instituţii ale statului, în încercarea de a găsi soluţii pentru rezolvarea acestora.

„Ne-am propus să abordăm această provocare atât prin prisma importanţei tematicii, cât şi prin prisma arealului geografic în care Teatrul ‘Andrei Mureşanu’ îşi desfăşoară activitatea, în sânul unei regiuni cu numeroase localităţi în care se regăsesc comunităţi rome, care trăiesc izolat, fie în cartierele proprii, fie la periferie sau chiar la o oarecare distanţă de oraş, comună sau sat, comunităţi care deseori sunt privite circumspect, cu frică sau silă, sau, mai rău decât atât, sunt tratate cu indiferenţă, sunt ignorate şi aproape uitate. Încheiem campania anti-discriminare prin intermediul unei expoziţii realizate la finalul turneului, pe baza materialelor culese în timpul sesiunilor de documentare, pe care fiecare vizitator va fi invitat să le privească şi să le perceapă prin prisma propriei perspective, mesajul unic care va ajunge la fiecare privitor fiind însă unul singur – necesitatea înlăturării nepăsării cu care privim aceste comunităţi şi a tuturor efectelor pe care le cauzează”, a precizat conducerea teatrului.

Scenariul spectacolului „Despre oameni şi cartofi” a fost inspirat de o întâmplare reală – o tragedie feroviară petrecută în anul 2012 în judeţul Covasna, în urma căreia au murit nouă oameni care se întorceau de la cules de cartofi, după ce tractorul în care se aflau a fost lovit de un tren.

Spectacolul a fost însoţit şi de o campanie de strângere de fonduri şi ajutoare pentru urmaşii victimelor decedate în accident.

Turneul de incluziune socială „Despre oameni şi cartofi”, lansat în primăvara acestui an, a fost cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio