Ştiri locale

Două proiecte artistice şi educaţionale ale Teatrului Osonó s-au finalizat prin tabere de creaţie

Din 2018, Trupa Osonó a devenit European Talentpoint / Punct European destinat Talentelor, o recunoaştere pe care acest Teatru Independent a obţinut-o datorită  ideii sale fondatoare, „teatrul este doar un pretext pentru întâlnire, autocunoaștere şi formare”, idee responsabilă şi de unul dintre scopurile prioritare ale Trupei: descoperirea tinerilor talentaţi şi implicarea lor în activitatea Osonó, prin proiecte artistice, educaţionale şi sociale. Drept urmare, în anul 2021 Trupa Osonó a organizat – cu sprijinul Programului Național destinat Talentelor (Nemzeti Tehetség Program) al Guvernului din Ungaria – două proiecte artistice- educaționale destinate tinerilor talentaţi. 

Primul proiect s-a numit Valorificarea şi promovarea tradițiilor prin artă,  al  cărui scop a fost declanşarea unui proces de cunoaștere și autocunoaștere, mai precis 20 de tineri cu risc de marginalizare au descoperit că nevoile lor de relaţionare, cunoaştere şi autocunoaştere se pot împlini exersând diverse forme de comunicare pe terenul dansurilor tradiţionale şi a basmelor populare, care conţin bogate resurse educative şi formative.

Publicitate

Al doilea program este Dezvoltarea talentelor în cadrul Catedrei de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe. Prin activitatea singurului Departament de Teatru acreditat în limba maghiară din România, Proiectul  a oferit câteva căi de implementare a educației de calitate, dincolo de programa îngustă oferită de sistemul de învățământ românesc. Elevilor care au urmat cursurile Catedrei de Teatru li s-a oferit posibilitatea de a participa la următoarele ateliere : ateliere de educație vizuală, de artă teatrală şi cinematografică, de dezvoltare a vorbirii și de exerciții de improvizație.

Aceste Proiecte artistice şi educaţionale – în care au au fost implicați elevii de la Catedra de Teatru a Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe și tineri din diferite trupe de teatru din Transilvania – au fost finalizate în luna martie prin tabere de creaţie.  Iniţiatorii şi coordonatorii proiectelor sunt  Fazakas Misi – liderul Teatrului Independent Osonó și conducătorul Catedrei de Teatru din cadrul Liceul de Arte Plugor Sándor – şi Mucha Oszkár, actorul Trupei și profesorul de actorie al elevilor. Cursurile de dansuri au fost conduse de Kocsis Hunor-Tibor, iar Szőcs Csaba și Szőcs Enikő, de la Change Center și Clubul Sportiv Adrenalin din Sfântu Gheorghe,  au ținut ateliere despre ce înseamnă stilul de viață sănătos.

În ultimii patru ani, Teatrul Independent Osonó a organizat zece proiecte destinate sprijinirii tinerelor talente.

Publicitate
Publicitate
banner we radio