Ştiri locale

Directorul TEGA: „Cea mai mare provocare este să nu mărim preţurile, iar colectarea selectivă contribuie la reducerea costurilor”

Județul Covasna se află printre primele locuri în țară în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, gradul de colectare selectivă fiind în creștere de la un an la altul. Cu toate acestea, populația trebuie să acorde în continuare o atenție sporită selectării corecte a deșeurilor menajere, din plastic, hârtie, aluminiu, metal și biodegradabile, spune directorul TEGA, Máthé László.

Potrivit acestuia, deși în prezent gradul de colectare selectivă este de 80-90%, rămâne o problemă populația care locuiește la bloc, întrucât față de casele particulare, TEGA nu poate verifica cine a aruncat deșeurile necorespunzător.

Publicitate

„A crescut cantitatea de deșeuri colectate şi din asta reiese că în județul Covasna se trăiește, pentru că dacă nu e mișcare, nici deșeurile nu au de unde să apară. De un an s-a deschis lângă noi centrul comercial, s-a construit un stadion, normal că deșeurile cresc și de acolo, şi eu cred că oamenii nu pot spune că nu trăiesc bine în județul Covasna. Mai e de lucru la colectarea selectivă, întotdeauna e loc de mai bine, dar eu zic că peste tot, dacă pui la dispoziţie infrastructură şi le explici cum trebuie făcut, oamenii execută. În 2007 când am început colectarea selectivă, din 10 oameni doar unul colecta deşeurile selectiv, iar acum suntem la 80-90% colectare selectivă. Mai avem probleme la blocuri pentru că acolo nu poți controla, acolo mai sunt oameni pe care nu îi interesează, dar la casele particulare, unde putem controla, am ajuns că din 10 case, 9 colectează selectiv”, a spus Máthé László într-un interviu la We Radio.

7 tone de sticlă colectate într-o singură zi la Bixad

Locuitorii satului Bixad au predat într-o singură zi 7 tone de deșeuri din sticlă, în cadrul campaniei derulate în această localitate, în cursul zilei de luni. Directorul TEGA spune că anul trecut, în urma celor două campanii derulate în județ, au fost adunate 118 tone de sticlă.

Reprezentanții societății au anunțat în urmă cu două săptămâni că datorită cererii venite din partea populației, din acest an vor fi organizate trei campanii de colectare a recipientelor de sticlă și a deșeurilor electronice și voluminoase, față de două în anii anteriori.

„Și la deșeurile selective e o creștere. Dacă, de exemplu, în 2020 am avut aproape 100 de tone, anul trecut am colectat 118 tone sticlă în cele două campanii, şi tocmai din acelaşi motiv, pentru că oamenii nu au unde să le ţină atâta timp, din primăvară până în toamnă, am zis să mai organizăm una şi la începutul verii ca să scape oamenii cât mai repede de deșeurile pe care le ţin. Pentru 5 kilograme de sticlă le dăm o bere. Luni am început campania la Bixad și este o cifră enormă: 7.000 de kilograme de sticlă într-o zi, vorbim de 7 tone colectate dintr-un singur sat, cu 3 mașini”, a declarat Máthé László.

Întrebat dacă societatea are în plan creșterea tarifelor în acest an, pe fondul scumpirii carburanților și ca urmare a creșterii facturilor la utilități, directorul TEGA a declarat că la reducerea costurilor contribuie colectarea selectivă.

„Asta e cea mai mare provocare pentru TEGA la ora actuală: să putem ţine preţurile la nivelul actual, dar nu pot să zic că reuşim pentru că nu depinde numai de noi, vedem cât costa motorina la începutul anului şi unde am ajuns la nici 3 luni. Şi la utilităţi facturile au venit de 3-4 ori mai mari (…) Colectarea selectivă contribuie la reducerea costurilor, asta e cel mai important, să ne obişnuim să punem deşeurile la locul lor. Facem campanii multe, oamenii se pot interesa, distribuim pliante, saci separat pentru hârtie, sticlă, PET, biodegradabil, iar dacă reuşim să obţinem o rată cât mai mare de colectare selectivă sperăm că nu va trebui să mărim preţurile, pentru că şi costurile noastre vor fi mai mici la Leţ”, a mai spus directorul TEGA.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio