Ştiri locale

ITM Covasna, amenzi de 4.000 de lei la distribuitorii de carburanți din județ

Stațiile de distribuție a carburanților din județul Covasna au fost verificate zilele trecute de Inspecția Muncii, ca parte a campaniei demarate la nivel național după isteria iscată în urmă cu două săptămâni de un zvon legat de scumpirea excesivă a combustibililor.

Inspectorii ITM Covasna au derulat 14 controale în domeniul securității și sănătății în muncă, iar în urma neregulilor constatate au aplicat 18 avertismente și două amenzi în valoare de 4.000 lei, potrivit unui comunicat al instituției.

Publicitate

Printre neregulile constatate se numără: butelii cu închidere rastel neadecvată, lipsa semnalizărilor de securitate și sănătate în muncă, inclusiv pentru locurile unde pot apărea atmosfere explozive; lipsa echipamentelor de protecție din materiale care nu produc descărcări electrostatice, sau lipsa autorizației de funcționare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă.

Totodată, inspectorii de Muncă au constatat că unii angajați nu aveau acces la fișele cu date de securitate, documentele privind protecția la explozii nu erau actualizate, unele stații nu aveau desemnate persoane responsabile cu acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor, iar unii angajatori nu le-au asigurat muncitorilor instruirea corespunzătoare.

Controale și în domeniul relațiilor de muncă

În domeniul relațiilor de muncă, au fost realizate 11 controale la firme având un total de 343 de contracte individuale de muncă, dintre care 7 încheiate cu timp parțial. Potrivit ITM Covasna, în urma verificărilor a fost aplicată o sancțiune contravențională și s-au dispus 8 măsuri cu termene ferme de remediere.

„Principalele deficiențe constatate au fost: neeliberarea adeverinței de vechime; nerespectarea termenului de preaviz în cazul concedierii; evidența separată a sporurilor în statul de plată; contract cu timp parțial care nu conține repartizarea programului de lucru; lipsa evidenței  timpului de muncă, lipsa orei de începere / sfârșit; lipsa programării concediului de odihnă pentru anul 2022”, transmite conducerea ITM Covasna.

Campania de verificare s-a derulat în perioada 10-16 martie, la nivelul întregii țări, după ce în urmă cu două săptămâni s-au format cozi interminabile la benzinării, în urma unui zvon pornit de la o stație MOL din Beiuș, unde patronul a vândut carburant la prețul de 11 lei per litru.

Stația cu pricina a fost amendată cu 35.000 de lei, iar la nivel național și Inspectoratul pentru Situații de Urgență a derulat controale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio