Ştiri locale

Directorul Bibliotecii Județene din Sfântu Gheorghe: „Scopul nostru este de a face din lectură o experiență memorabilă pentru toate generațiile”

Se spune că un copil care citește va deveni un adult care gândește, dar și că o casă fără cărți e ca o cameră fără ferestre. Mergând pe aceste două idei, Biblioteca Județeană „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe încearcă să mențină curiozitatea abonaților săi prin diferite programe menite, totodată, să asigure și generații noi de utilizatori.

Într-un interviu la We Radio, directorul Bibliotecii, Szonda Szabolcs, a declarat că instituția pe care o conduce încearcă să țină pasul cu noutățile, astfel încât să poată pune la dispoziția cititorilor cărți din aproape toate domeniile.

În prezent, Biblioteca are aproximativ 8.500 de cititori înscriși, din care circa 5.000 sunt activi, majoritatea fiind tineri, elevi și pensionari.

„Termenul cheie e curiozitatea. Dacă reușim să menținem curiozitatea oamenilor înseamnă că mai putem face lucruri interesante. Cred că toate instituțiile culturale care au servicii pentru public se gândesc serios să-și asigure generațiile noi de vizitatori sau utilizatori (…) Dacă putem prinde copiii și tinerii în această vrajă a lecturii și a cărții, cred că sunt cititori câștigați și pentru comunitate și pentru instituțiile culturale (…) Noi achiziționăm în mod constant noutățile și mereu e o provocare, pentru că le aducem în două limbi și din toate domeniile. O bibliotecă publică nu se poate axa doar pe câteva domenii, ci are un fond enciclopedic în care trebuie să fie atentă aproape la tot. Trebuie să ținem pasul cam cu tot ce apare și poate fi interesant pentru cititori. Pregătirea fiecărei achiziții este o muncă continuă, colegii repartizați pe anumite domenii sunt atenți la producțiile editoriale și fac niște liste din care aleg câteva titluri la o achiziție. Cei care vin la noi cred că găsesc tot ce îi interesează”, a explicat Szonda Szabolcs.

La sfârșitul lunii mai, la Sfântu Gheorghe va avea loc prima ediție a SepsiBook – un târg de carte și festival de literatură contemporană care se va axa în mod accentuat pe literatura pentru copii și tineret.

Programul va cuprinde întâlniri între scriitori și cititori, ore de literatură neconvenționale, discuții tematice, întâlniri literare pentru copii și tineri, concerte literare, dar și spectacole de poezie și muzică.

„Scopul nostru este de a face din lectură și din întâlnirea cu cartea o experiență memorabilă pentru toate generațiile. Nu am ales întâmplător perioada de desfășurare, ci am programat acest eveniment pentru a coincide cu festivitățile de absolvire a școlilor. Astfel, SepsiBook va oferi o bună oportunitate atât pentru copii, cât și pentru părinți, de a achiziționa lecturile de vacanță la un preț redus”, a declarat Szonda Szabolcs, care este și coordonatorul de programe al evenimentului.

SepsiBook va avea loc la Arena Sepsi în perioada 26 – 29 mai, evenimentul fiind organizat de Primăria Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna, Casa de Cultură „Kónya Ádám” şi Biblioteca Județeană „Bod Péter”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio