Ştiri locale

Cursuri online de acordare a primului ajutor nou-născuților și copiilor mici, organizate de Asociația Salvatore

Unul dintre cele mai mari coșmaruri pentru orice părinte este să-și privească neputincios bebelușul sau copilul în timp ce acesta din urmă are nevoie urgentă de prim ajutor, iar situațiile neprevăzute în care reacțiile prompte sunt vitale pot apărea la tot pasul.

De aceea este important ca fiecare părinte sau bunic să aibă minime cunoștințe de acordare a primului ajutor, de exemplu în cazul obstrucției căilor aeriene, situație în care câteva zeci de secunde pot face diferența dintre viață și moarte.

Publicitate

Asociația Salvatore din Sfântu Gheorghe a achiziționat recent două noi manechine medicale, care pot fi utilizate de cursanți pentru a învăța tehnicile de resuscitare cardio-pulmonară a sugarilor și copiilor, în caz de obstrucții ale căilor respiratorii sau de convulsii febrile, de exemplu.

Noile manechine, achiziționate în cadrul unui proiect câștigat prin Fundația „Communitas” (UDMR), pot fi umplute cu apă pentru a simula greutatea unui sugar sau copil adevărat, au printre altele coaste, stern și plămâni, și pot simula ventilația corectă prin umflarea pieptului.

Primul curs de acest gen a avut loc marți, de la ora 18:00, și s-a derulat online, fiind înscrise 40 de persoane care au beneficiat de pregătire în mod gratuit, iar organizatorii își propun să deruleze astfel de cursuri lunar.  

„Temele primului curs au fost resuscitarea cardio-pulmonară, obstrucția căilor aeriene prin corp străin și convulsiile febrile la sugari și copii. Au fost înscriși 40 de participanți. Cursul și manechinele cumpărate sunt dintr-un proiect câștigat prin Fundația Communitas, iar acum familia de manechine a Asociației noastre este completă. Ne ajută foarte mult aceste manechine deoarece cursanții pot învăța nu doar teoria, ci pot să și exerseze. Ne dorim ca în viitor să ținem lunar acest curs, bilingv, în limbile română și maghiară. Cu fiecare cursant noi avem de câștigat, deoarece mai târziu va putea să ne ajute pe fiecare dintre noi, va putea acorda primul ajutor oricui”, ne-a spus președintele Asociației Salvatore, Buna Hunor.

Cursul este gratuit, și are o durată de aproximativ 1-2 ore.

La prima ședință au participat atât tineri părinți cât și bunici, cursanții având vârste pornind de la 19 și până la peste 60 de ani, majoritatea fiind femei (doar aproximativ 3% au fost bărbați).

Președintele Asociației Salvatore a precizat că manechinul pentru resuscitarea sugarilor costă în jur de 2.400 lei, prețul pentru un manechin de resuscitare cardio-pulmonară a copiilor de până în 3 ani este de aproximativ 1.000 lei, iar cel pentru simularea manevrelor pe copiii de peste 3 ani costă aproximativ de 1.900 de lei,  

În luna septembrie, cu sprijinul Fundației „Bethlen Gábor” din Ungaria, în dotarea Asociației a intrat și singurul manechin medical cu multiple traumatisme din județ, care poate fi utilizat pentru experimentarea reacţiilor pacientului la anumite proceduri, cum ar fi pierderea cunoștinței, stopul cardio-respirator, hemoragii, luxații, amputații, entorse, fracturi, arsuri, diferite plăgi, înec sau sufocare cu un corp străin.

Manechinul are puls și sângerează, astfel că participanții la cursuri pot învăța, printre multe altele, cum să pună o perfuzie, să stopeze o hemoragie sau să readucă la viață pacientul prin masaj cardiac.

Un astfel de model costă în jur de 9.000 lei, potrivit reprezentanților Asociației.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio