Ştiri locale

Covăsnean amendat cu 6.000 de lei după ce a dezmembrat o mașină și a încercat să scape de resturi dându-le foc

Un bărbat din județul Covasna s-a ales cu o amendă în valoare de 6.000 de lei, după ce a încercat să scape de mai multe deșeuri provenite din dezmembrarea unei mașini, dându-le foc pe un teren din localitatea Ghidfalău.

În urma unei sesizări telefonice, primită în cursul zilei de luni, o echipă de comisari ai Gărzii de Mediu Covasna s-a deplasat la fața locului. Pe lângă amenda aplicată, respectiv maximul prevăzut de lege în cazul persoanelor fizice, aceștia au dispus și salubrizarea zonei pe cheltuiala proprie.

Publicitate

„În urma unei sesizări telefonice cu privire la arderea deșeurilor provenite din dezmembrarea unui autoturism, comisarii din cadrul Gărzii de Mediu Covasna s-au autosesizat. La fața locului s-a constatat că o persoană fizică a dezmembrat un autoturism și a eliminat prin ardere diferite deșeuri provenite din dezmembrarea autoturismului. Pentru aceste fapte persoana respectivă a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare totală de 6.000 lei și s-a impus ca măsură salubrizarea zonei”, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Gărzii de Mediu Covasna.

Nu este singurul caz de acest gen în care este aplicată sancțiunea maximă prevăzută de lege. La începutul lunii martie, un bărbat în vârstă de peste 40 de ani, care a fost prins în timp ce încerca să scape de mai multe deșeuri provenite din construcții, cărora le-a dat foc pe un teren de la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Ilieni, a primit aceeași sancțiune, fiind obligat să apeleze pe cheltuiala proprie la un operator de salubritate autorizat pentru a curăța zona de resturile rămase nearse.

Legea privind regimul deșeurilor a fost modificată în 2020, iar amenzile pentru abandonul sau eliminarea acestora prin ardere au fost mărite, astfel că în cazul persoanelor fizice acestea pornesc de la 3.000 la 6.000 de lei (față de 1.000 – 2.000 lei în trecut), iar în cazul persoanelor juridice sancțiunile pot ajunge chiar și până la 40.000 de lei.

Dacă surprindeți persoane în timp ce abandonează sau încearcă să elimine deșeuri prin ardere, puteți face o sesizare la Garda de Mediu Covasna, fie telefonic, la numărul: 0267 318 054, fie la adresa de e-mail: cjcovasna@gnm.ro.

Dacă aveți posibilitatea, fotografiați sau filmați incidentul, și marcați locația pe GPS cu ajutorului telefonului, iar ulterior trimiteți-o prin e-mail, sau într-un mesaj privat pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu.

În cazul arderilor necontrolate este recomandat să apelați la 112.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio