Ştiri locale

Vaccinare anti-Covid-19 și în cabinetele medicilor de familie. Dr. Lucia Sereș: „Dacă de asta depinde imunizarea populației, atunci vom face față, dar s-ar putea să ne încurce și mai mult”

Vaccinul anti-Covid produs de Johnson & Johnson, care va sosi în România la mijlocul lunii aprilie, ar putea fi administrat și de medicii de familie, fără programare pe platforma dezvoltată de STS.

Afirmația îi aparține coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit căruia, acest lucru va fi posibil de la finalul lunii aprilie, sau cel târziu începutul lunii mai.

Publicitate

Serul este recomandat tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani, și se administrează într-o singură doză, nefiind nevoie de rapel.

Mai mult, și vaccinul produs de AstraZeneca va putea fi utilizat în cabinetele medicilor de familie, fiind ideal pentru campaniile de vaccinare din mediul rural sau din zonele greu accesibile, întrucât, la fel ca primul, poate fi păstrat la frigider.

Președinta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Sereș, spune că deși sunt pregătiți să administreze și aceste vaccinuri, cel mai probabil măsura le va îngreuna și mai mult munca medicilor de familie.

În plus, în unele sate și comune din județ nu există deloc medici de familie, astfel că pacienții vor fi nevoiți să facă naveta la oraș.

„Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză, iar dacă de asta depinde imunizarea populației, atunci vom face față. Sigur că ne va îngreuna munca, pentru că va fi mult mai multă lume (…) Nu mai vorbim că la sate, în multe locuri, nici nu sunt cabinete de medicina familiei, și atunci nu are cine să îi vaccineze pe oameni. S-ar putea să ne încurce mai mult cu măsura aceasta. La Malnaș, Micfalău, Moacșa, Valea Mare, nu există medici de familie, și în curând nici în Sfântu Gheorghe sau în Boroșneu, pentru că se pensionează. În satele unde nu sunt medici de familie pacienții vor veni la oraș, pentru că nu au ce să facă. Și medicii din Sfântu Gheorghe, de exemplu, deja sunt suprasolicitați, au foarte mulți pacienți, dar e foarte greu și pentru oameni să se deplaseze, unii nici nu au cu ce, sunt și bolnavi, și așa mai departe”, ne-a explicat medicul.

În 99% din cabinete nu se vor putea asigura circuite separate

O altă problemă, spune aceasta, este că deși în centrele de vaccinare anti-Covid din țară au fost realizate circuite speciale, cu uși de acces separate pentru intrare și ieșire, acest lucru nu va fi posibil în majoritatea cabinetelor medicale din județ, și nu numai.

„Problema este că nu știu dacă vom putea asigura circuite separate, cabinetele noastre sunt așa cum sunt, nu sunt condiții. Întotdeauna am fost lăsați la urmă, cabinetele nu au avut bani de investiții, deci nu știu cum vom asigura circuite separate”, ne-a spus dr. Lucia Sereș.

De aceeași părere este și directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Ágoston László, care spune că, cel mai probabil, până la urmă se va renunța la acest criteriu.  

„Într-o anumită măsură, doamna Sereș are dreptate pentru că centrele de vaccinare sunt concepute să asigure circuite separate, trebuie să aibă o intrare și o ieșire separată, în măsura în care se poate, dar nu văd cum se poate rezolva ca și în cabinetele de medicina familiei să fie asigurate aceste circuite, nu există această posibilitate. În 99% dintre ele se intră și se iese pe aceeași ușă, eu nu zic că nu or fi în țară vreo 3-4 cabinete mai bine puse la punct, dar de regulă cam asta este situația. Probabil se va renunța la acest criteriu, se va merge la medicul de familie așa cum se merge și pentru alte vaccinuri”, ne-a spus directorul DSP Covasna.

„Este evident că această măsură va ajuta procesul de vaccinare și ar fi un ajutor chiar și pentru populație”

Ágoston László ne-a mai precizat că în perioada următoare va fi realizat un sondaj la nivelul cabinetelor de medicina familiei din județ, pentru a se afla, cu aproximație, care este numărul cadrelor medicale care vor accepta să le administreze pacienților doze de vaccin anti-Covid.

În urmă cu o săptămână, acesta a lansat un apel prin care îi ruga pe asistenții și medicii de familie din județ să se implice în procesul de vaccinare, întrucât personalul medical din centrele amenajate în acest sens este insuficient, fiind nevoie de cel puțin 4 medici pentru a se asigura o linie de vaccinare.

„Nouăni s-a pomenit de acest lucru luni, într-o videoconferință foarte scurtă. Domnul Valeriu Gheorghiță ne-a spus că se ia în calcul o asemenea soluție (ca vaccinarea să se facă în cabinetele medicilor de familie – n.r.), că ar fi vorba despre vaccinare cu serurile Johnson & Johnson și Astra Zeneca. Am înțeles că, în primă fază, în zilele următoare ne vor transmite niște informații suplimentare, iar noi va trebui să întrebăm medicii de familie ce opinie au, câți ar fi dispuși și câți nu să facă vaccinarea în cabinete. Este evident că această măsură ar ajuta procesul de vaccinare, și ar fi un ajutor chiar și pentru populație, care e mai obișnuită cu medicul de familie decât cu centrele de vaccinare. Mai multe detalii deocamdată nu avem, acum am aflat și noi”, ne-a explicat directorul DSP Covasna.

„Nu ne poate obliga nimeni să facem vaccinarea la cabinet. Vor accepta doar medicii care pot și își doresc”

Despre motivele pentru care medicii de familie nu s-au arătat foarte interesați să se implice, până acum, în campania de imunizare anti-Covid-19, scriam și la începutul săptămânii trecute (știrea AICI). Pe scurt, sumele pe care specialiștii le primesc pentru activitatea din centrele de vaccinare nu sunt foarte atractive, iar pe de altă parte, puținii medici de familie din județ, unii chiar trecuți de vârsta pensionării, au un program de lucru destul încărcat.

Dr. Lucia Sereș spune că nici așa aceștia nu vor putea fi obligați să administreze dozele de vaccin anti-Covid, decizia urmând să fie luată la nivelul fiecărui cabinet în parte.

„Nu ne poate obliga nimeni să facem vaccinarea, cine acceptă să facă vaccinarea anti-Covid în cabinet, o va face, cine nu acceptă nu poate fi obligat. Este un program național, se face în baza unor contracte separate, iar cine dorește, cine poate și eventual reușește să asigure circuite separate, va face vaccinarea. Cât despre lipsa de interes în privința centrelor: în primul rând, toți medicii de familie sunt în vârstă, unii pleacă în pensie, rămân cabinetele neacoperite, deci nu mai are cine să mai meargă și la centre, este un efort în plus. Faci programul din cabinet, conform contractului cu Casa de Sănătate, ceea ce înseamnă că vaccinarea o faci din timpul tău liber și e foarte greu să lucrezi 10-12 ore pe zi. Pe de altă parte, se spune că medicii primesc 90 de lei pe oră, când colo, în mână primesc 50 de lei sau nici atât. Se vorbește peste tot că medicii iau o grămadă de bani, și de fapt este o mare minciună”, ne-a explicat medicul.

Pacienții din localitățile unde nu există medic de familie vor face naveta pentru vaccinare

În prezent, în centrele de vaccinare din județ activitatea zilnică este asigurată în trei schimburi, în funcție de timpul de care medicii de familie dispun în afara programului de lucru de la cabinet, iar personalul medical este și așa insuficient, astfel încât ideea formării unor echipe mobile care să imunizeze populația nedeplasabilă, de exemplu, pare foarte îndepărtată.

În localități precum Malnaș, Mereni, Dalnic, Moacșa, Micfalău sau Poian nu există nici măcar puncte de lucru unde medicii de familie să își poată desfășura activitatea, iar în alte zone din județ, medicul vine doar o dată pe săptămână pentru a elibera rețete și a face consultații, așadar este puțin probabil ca administrarea dozelor de vaccin anti-Covid să se poată face în timpul și așa mult prea scurt.  

Astfel, soluția rămâne ca doritorii să găsească soluții pentru a face naveta în localitățile unde există cabinete de medicina familiei.  

„Sunt câteva localități fără cabinet, dar sunt convins că aproape toată lumea s-a înscris pe listele medicilor de familie din localitățile unde există, mai ales bătrânii, pentru că au nevoie de rețete compensate, pentru boli cronice, așa că au fost nevoiți. Asta înseamnă că dacă în sat nu este cabinet, pacientul care este înscris, de exemplu, la un medic de familie din Sfântu Gheorghe, va face naveta la Sfântu Gheorghe pentru vaccinare, asta dacă nu cumva vom reuși între timp să înființăm echipe mobile, să avem personal suficient”, ne-a mai explicat directorul DSP Covasna, Ágoston László. 

Spre deosebire de serurile produse de Pfizer și Moderna, create după tehnica ARN mesager, Johnson & Johnson, la fel ca Astra Zeneca, se bazează pe un vector viral nereplicativ. Serul are o eficiență de 66% în prevenirea Covid-19, rezultat obținut în urma unui studiu clinic derulat pe trei continente, și testat pe diferite variante ale virusului.

Totodată, conform studiilor, serul produs de Johnson & Johnson este 85% eficient în prevenirea spitalizării și a cazurilor severe de Covid-19.

Se poate păstra la frigider, la minus 20 de grade Celsius, până la 24 de luni, iar faptul că este administrat într-o singură doză îl face ideal pentru campaniile de vaccinare din mediul rural sau din zonele greu accesibile.

Vaccinul a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului în data de 11 martie, iar primele doze ar urma să ajungă în România la mijlocul lunii viitoare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio