
Conducerea Spitalului Județean: „O persoană căreia îi curge nasul, strănută sau tușește ar trebui să aibă bunul-simț să nu intre în zone aglomerate”
Conducerea Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe face apel la populație să respecte în continuare măsurile de protecție pentru prevenirea răspândirii Covid-19, atunci când se află în comunitate, și în special atunci când se prezintă la unitatea medicală, subliniind că purtarea măștii de protecție și regulile de distanțare rămân în continuare obligatorii în incinta spitalului.
Într-o conferință de presă, managerul spitalului, András-Nagy Róbert, a declarat că de la ridicarea stării de alertă, în data de 9 martie, au existat mai multe cazuri în care pacienți testați pozitiv s-au prezentat la Policlinică, printre persoanele sănătoase, fără a se gândi că pot răspândi virusul.
„În continuare vrem să accentuăm importanța comportamentului responsabil. Am văzut în Policlinica spitalului pacienți cu test pozitiv, care au venit alături de alți pacienți și au stat la rând la cabinet. Trebuie să evităm aceste situații, chiar dacă nu există o reglementare valabilă în privința izolării! Comportamentul responsabil în rândul locuitorilor este în continuare necesar (…) Este adevărat că odată ce a fost ridicată starea de alertă, oamenii nu mai pot fi trași la răspundere, deci în afară să îi rugăm frumos să poarte mască sau să părăsească incinta spitalului nu avem ce să facem. Au fost mai multe cazuri la Policlinică, a fost un caz și la dispensarul TBC (…) În ideea de a proteja atât personalul medical, cât și pacienții din Policlinică și pe cei din spital care sunt vizitați de aparținători, este valabilă regula purtării măștii. Afișele sunt vizibile în continuare, oamenii sunt rugați să poarte mască, mai ales aparținătorii pacienților care au o patologie care se poate agrava și poate fi fatală”, a spus managerul.
András-Nagy Róbert este de părere că ridicarea restricțiilor trebuia să se facă etapizat, pentru a nu se ajunge în situația în care numărul infectărilor să crească. Potrivit acestuia, autoritățile responsabile ar trebui să stabilească reguli epidemiologice clare pentru perioada următoare, astfel încât populația să fie protejată.
„Vedem exemplele din alte țări: Marea Britanie a relansat viața ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, și sunt în creștere cazurile de Covid. Cred că relaxarea aceasta și încetarea stării de alertă ar fi trebuit să se facă în mod treptat, și sunt de acord că atunci când scade numărul de cazuri sunt necesare măsuri de relaxare, dar nu deodată. Acum câteva luni, la un număr de 5.000 de cazuri la nivel național era vai și-amar, toată lumea purta mască. Cred că în perioada următoare ar fi bine să se stabilească niște reguli epidemiologice în această privință, care să fie înțelese și de oameni și respectate (…) Reluăm rugămintea de a se respecta în incinta spitalului purtarea măștii de protecție și comportamentul responsabil, de a avea grijă unul de celălalt și în perioada care urmează, chiar dacă nu mai este stare de alertă, chiar dacă aceste reguli, în momentul de față, nu mai sunt în vigoare”, a mai spus managerul.
„Este o boală infecțioasă, de ce să îi îmbolnăvim pe alții când, cu un efort minim, putem evita acest lucru?”
La rândul său, directorul medical, dr. Roşu Mátyás, subliniază că persoanele care au boli infecțioase de orice fel ar trebui să nu intre în comunitate, pentru a nu îmbolnăvi și alte persoane.
„O persoană care are o boală infecțioasă, indiferent că se numește Covid sau gripă, ar trebui să aibă bunul-simț ca atunci când îi curge nasul, strănută, tușește, să nu intre într-o zonă aglomerată, să nu pipăie marfa de pe tarabă, să folosească mască de protecție chiar și în cazul unui banal guturai. Asta ar trebui să ne intre în rutina zilnică. Este o boală infecțioasă, de ce să îi îmbolnăvim pe alții când, cu un minim de efort, putem evita acest lucru?” a punctat directorul medical.
Miercuri în Spitalul Județean erau internați 15 pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, iar pentru un alt pacient era așteptat rezultatul testului Covid.
Conducerea unității medicale a anunțat o serie de schimbări în ceea ce privește activitatea spitalului începând din 1 aprilie, precizând că în perioada următoare se va pune mai mult accent pe tratarea pacienților ale căror consultații medicale sau intervenții chirurgicale au fost amânate în timpul stării de alertă.
(Ioana Ardeleanu)