Ştiri locale

Comuna Valea Mare va avea stații de încărcare pentru vehicule electrice. Localnicii se întreabă „Pentru ce?!”

Pe lângă proiectele de infrastructură care sunt în curs de execuție sau implementare, Primăria comunei Valea Mare se pregătește și pentru cerințele viitorului. Administrația locală a depus un proiect pentru amenajarea a două stații de încărcare pentru vehicule electrice, a câte două posturi fiecare.

Investiția, în valoare de 50.000 de euro, va fi realizată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 10 – Fondul Local.

Publicitate

Într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Valea Mare, primarul Bogdan Marin a vorbit despre investițiile pe care instituția le-a avut în plan pentru dezvoltarea comunei, dar și despre barierele de care s-a lovit în procesul de atragere a fondurilor.

„Fiecare comună a avut prealocată suma de 324.770 euro din care se puteau alege următoarele: achiziție de autobuze/microbuze electrice; reabilitare termică clădiri ale instituțiilor publice; piste de biciclete; stații de reîncărcare vehicule electrice; construirea de locuințe pentru tineri/locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ; elaborarea/actualizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană. Această componentă 10 s-a pliat mai mult pe zona urbană, pentru zona rurală nu prea am avut de ales multe și care să fie absolut necesare. În primă fază ne-am gândit la reabilitarea termică a clădirilor instituțiilor publice, aici avem momentan 3 clădiri cu acte: Primăria, Școala și Căminul Cultural. La restul clădirilor am făcut pași importanți pentru a le facem acte, chiar și la sala de sport din curtea școlii, care este în litigiu de peste 10 ani. La această reabilitare termică moderată, suma maximă care se deconta pe mp era de 440 euro. La școală, conform studiului de fezabilitate în lucru, nu ne încadram în acești bani, așa că rămâne să depunem pe altă sursă de finanțare. Căminul Cultural este renovat recent interior/exterior, a mai rămas Primăria pentru care am vrut să depunem dar a intervenit altă problemă: sunt eligibile doar clădirile construite anterior anului 2000, urmează și aici să găsim o altă sursă de finanțare”, a scris edilul.

Nevoie de microbuze dar (încă) nu și de piste pentru biciclete. Stațiile pentru încărcarea mașinilor electrice, binevenite

Acesta a mai explicat că Primăria avea în plan și atragerea de fonduri pentru achiziționarea unui microbuz electric, având în vedere că localitatea nu are serviciu de transport public în comun, iar investiția ar fi fost extrem de utilă mai ales pentru elevii care participă la diferite competiții, dar nu numai.

Autoritățile locale aveau posibilitatea și de a depune proiecte pentru realizarea unor piste pentru biciclete, respectiv pentru amenajarea unor stații de încărcare pentru vehicule electrice. Dacă despre primele edilul spune că „momentan chiar nu este cazul”, întrucât încă sunt necesare lucrări de infrastructură, aparent stațiile pentru încărcarea autovehiculelor electrice ar fi utile.

„Ne-am gândit la achiziționarea unui microbuz electric, chiar am avea nevoie, pentru Școală și Primărie. Elevii trebuie să ajungă la concursuri, competiții sportive, etc., și ne e destul de greu să ne organizăm fără un microbuz. Aici am și luat Hotărâre în Consiliul Local pentru depunerea proiectului, dar ulterior lucrurile s-au schimbat și nu au mai putut depune decât primăriile care au serviciu de transport public în comun. Și aici o să încercăm să achiziționăm prin altă modalitate. De piste de biciclete chiar nu e cazul momentan, avem infrastructură de realizat (apă, canalizare, asfaltare), după putem să ne gândim și la piste. Așadar, vă anunțăm că am reușit să depunem (proiect – n.r) pentru 2 stații de reîncărcare mașini electrice, a câte 2 posturi fiecare, finanțarea fiind de 50.000 euro”, a mai transmis primarul.

„Acesta este viitorul. Este vorba și despre turism, despre atragerea de investitori cărora trebuie să le oferi condiții”

Reacțiile nu au întârziat să apară. În timp ce unii localnici s-au întrebat câte autovehicule electrice există în comună și cât de utile vor fi stațiile de încărcare pentru văleni, alții au salutat inițiativa Primăriei, menționând că intenționează să își achiziționeze astfel de vehicule în viitorul apropiat.

Edilul a venit și cu explicații pentru decizia de a depune, totuși, proiect pentru amenajarea stațiilor.

„Altceva benefic nu am reușit să accesăm din această componentă PNRR și am punctat faptul că s-a pretat mai mult pe urban, pe orașe. Aici chiar nu e vina noastră, nu noi am făcut ghidurile, nu noi am pus condițiile. Fiind finanțare de 100%, eu zic că era totuși păcat să o ratăm, neavând cofinanțare din partea Primăriei (cu alte cuvinte, Primăria nu contribuie cu nicio sumă de bani, contribuie doar cu munca). Da, acesta este viitorul, nu putem anticipa cât de apropiat sau îndepărtat este, dar aici este vorba și despre turism, despre atragerea de investitori la care trebuie să le oferi condiții, pentru a dezvolta zona. Mizăm pe turism și asta în viitorul apropiat, iar DJ 121A, care leagă Valea Mare de Întorsura Buzăului, fiind asfaltat o să fie destul de intens circulat. În acest mod se pot valorifica produse locale și multe altele. În consecință, totul pentru văleni!”, a fost răspunsul primarului la întrebarea unui localnic.

Primăria Valea Mare mai are depuse două proiecte pentru realizarea infrastructurii de apă și canalizare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, iar pentru realizarea terenului de sport multifuncțional din localitate autoritățile locale vor depune, cel târziu la începutul lunii viitoare, toate documentele necesare la Compania Națională de Investiții.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio