Ştiri locale

Camere de supraveghere în pădurile din județul Covasna, pentru împiedicarea tăierilor ilegale

Autoritățile din ţara noastră intensifică lupta împotriva tăierilor ilegale de lemn. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a anunțat că a montat aproape 180 de camere de monitorizare în pădurile din țară, cele mai multe fiind amplasate pe drumurile forestiere din județele Caraș – Severin, Botoșani, Mureș, Bacău, Brașov, Hunedoara, Sibiu, Maramureș, Suceava și Vâlcea.

În județul Covasna, Direcţia Silvică dispune de 4 astfel de dispozitive de supraveghere, achiziţionate în scopul îmbunătăţirii activităţilor de pază a pădurilor, în special în cantoanele silvice cu probleme deosebite, unde datorită gradului mare de accesibilitate se înregistrează frecvent pagube produse prin tăierile ilegale de arbori.

Publicitate

Directorul instituției, ing. Gheorghe-Alexe Muntean, a transmis la solicitarea We Radio că în prezent camerele de supraveghere sunt amplasate în cantonul silvic nr.13 – Araci din cadrul Ocolului Silvic Tălişoara, şi cantonul silvic nr.8 Chiuruş din cadrul Ocolului Silvic Covasna.

Acesta a precizat că Direcția Silvică a făcut demersuri pentru dotarea instituției cu o dronă performantă care poate filma şi pe timp de noapte. Drona ar avea utilităţi multiple, putând fi folosită, printre altele, la identificarea arborilor doborâți de vânt, sau la identificarea persoanelor care aprind focul în locuri nepermise. Mai mult, acest sistem ar proteja și personalul silvic împotriva agresiunilor.

„Având în vedere faptul că există posibilitatea ca aceste camere să fie găsite şi sustrase de către făptuitori, periodic sunt mutate şi amplasate în alte puncte strategice din fondul forestier. Utilizarea acestora se face atât în suprafeţele de fond forestier proprietate publică a statului, cât şi în cel privat pentru care avem încheiate contracte de servicii/administrare. Am făcut demersuri la RNP Romsilva pentru  dotarea cu o dronă performantă care poate filma şi noaptea. Drona ar avea utilităţi multiple, putând fi folosită şi la identificarea doborâturilor de vânt dispersate, a focarelor de infestare produse de defoliatori, la identificarea celor care aprind focul în locuri nepermise, etc. În cazurile în care personalul silvic surprinde făptuitorii la faţa locului, de obicei aceştia fug, cartierul lor fiind în apropierea fondului forestier. Urmărirea acestora până la domiciliile lor pune în pericol integritatea corporală a personalului silvic, astfel drona ar surprinde exact imobilul unde a intrat infractorul fără ca organul constatator să fie nevoit să se deplaseze în aceste cartiere rău-famate, imaginile putând fi folosite în identificarea şi dovedirea faptelor comise. Pe lângă faptul că aceste drone pot avea rol de prevenire şi combatere a faptelor ilegale împotriva fondului forestier, ar avea şi rol de  protecţie a personalul silvic împotriva actelor de agresiune”, ne-a transmis ing. Gheorghe-Alexe Muntean.

Dispozitiv „bodycam” aflat în teste. Instituția vrea să achiziționeze 5 astfel de aparate

În prezent, Direcția Silvică Covasna testează un dispozitiv tip „bodycam”, pe modelul celor aflate în dotarea Poliției, iar instituția intenționează să achiziționeze în viitorul apropiat 5 astfel de aparate, care permit, printre altele, inclusiv localizarea prin GPS.

„Acest aparat, aflat în permanență pe timpul serviciului asupra personalului silvic, înregistrează întreaga activitate a acestuia. Datele stocate pot fi descărcate doar de persoana care are cod de acces. De asemenea, aparatul permite şi localizarea GPS, indicând exact traseul parcurs de către cel care are asupra sa aparatul. În situaţia în care făptuitorii sunt prinşi în flagrant, aparatul filmează tot ce se întâmplă, imaginile putând fi folosite ca probă în procesul penal. Dorim achiziţionarea unui număr de 5 aparate în vederea dotării responsabililor cu activitatea de pază a pădurilor”, ne-a mai transmis șeful Direcției Silvice Covasna.

177 de camere video montate de Romsilva în toată țara. Necesarul este de peste 1.600

La nivel național, Romsilva a instalat până în prezent 177 de camere video pe drumurile forestiere administrate, în vederea prevenirii tăierilor și transporturilor ilegale de masă lemnoasă. Cu toate acestea, necesarul este de peste 1.600 de astfel de dispozitive.

O parte dintre acestea sunt de tipul Licence Plate Recognition (LPR), care identifică și verifică automat numerele de înmatriculare ale autovehiculelor care circulă pe drumurile forestiere din pădurile de stat, permițând verificarea transporturilor de masă lemnoasă, precum și trasabilitatea lemnului exploatat din pădurile proprietate publică a statului. Acces la aceste sisteme video au și organele de poliție, în unele cazuri, în baza unor protocoale de colaborare.

„Procesul de implementare a acestor sisteme video este în desfășurare, la nivelul tuturor direcțiilor silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva fiind identificat un necesar de 1.603 sisteme de monitorizare video în fondul forestier de stat și pe drumurile forestiere. Amplasarea lor se va face în zonele cu risc la sustragerea de material lemnos, identificate de specialiștii Romsilva. Se intenționează ca, pe viitor, aceste sisteme video să fie conectate la sistemul informatic SUMAL 2.0, printr-o investiție prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, acestea putând astfel să monitorizeze în timp real transporturile de lemn recoltat din pădurile de stat și să emită alerte dacă aceste transporturi de masă lemnoasă nu dețin avizele legale”, se arată într-un comunicat al Romsilva.

Regia Națională a Pădurilor administrează în prezent 3,13 milioane de hectare de păduri proprietate publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio