Ştiri locale

CAS Covasna, facturi la utilități cu circa 60% mai mici după mutarea în noul sediu: „Este incomparabil, și condițiile sunt cu totul altele”

Facturile la utilități ale Casei județene de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna au scăzut considerabil odată cu mutarea în noul sediu, în luna februarie a acestui an, fiind cu aproximativ 60% mai mici față de cele achitate în clădirea de pe Vasile Goldiș nr. 2, unde instituţia şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 22 de ani.

Directorul CAS Covasna, Dragoș Tatu, ne-a declarat că vechiul sediu funcționa într-o clădire aflată în stare avansată de degradare, în ultimul deceniu nemaifiind făcute investiţii în reabilitare, astfel că și pierderile erau foarte mari. Ultimele facturi achitate în sediul vechi pentru gaze naturale și energie electrică, pe lunile decembrie 2020 și ianuarie 2021, au depășit 20.000 de lei fiecare. În schimb, în sediul aflat în aripa stângă a Extensiei Universitare „Babeș Bolyai”, costurile pentru toate utilitățile sunt până în 10.000 de lei lunar.

Publicitate

„Încă nu am primit factura de utilități care să cuprindă și gazul, clădirea a început să fie încălzită undeva de la jumătatea lunii octombrie, deci factura va apărea cândva în această lună. Suntem pe cotă-parte dar, față de fosta locație pe care am avut-o, anul acesta a fost incomparabil pentru tot ce înseamnă utilități. Cota-parte din factura de gaz pe care o aveam dincolo, pentru lunile decembrie 2020 și ianuarie 2021, a fost de 20.000, respectiv 23.000 de lei, iar curentul îl plăteam individual, pe contor propriu, cu contract propriu și era de aproximativ 2.500-3.000 de lei pe lună. Aici avem gaz, curent electric, apă și canal 9.500 de lei/lună, iar în lunile în care nu a fost consum de gaz, din primăvară încoace, am avut pentru curent, apă și canal 4.000 de lei pe lună. Este incomparabil, dar și condițiile sunt cu totul altele. Dincolo, cu toate că plăteam sume mari pentru utilități, clădirea fiind veche existau și pierderi în consum, iar noi nefiind proprietari, nu puteam investi niciun leu”, ne-a explicat directorul CAS Covasna.

Instituția, care are în prezent 37 de salariați, s-a mutat de la 1 februarie pe strada Stadionului nr. 14 din Sfântu Gheorghe, la parterul Extensiei Universitare „Babeș Bolyai”, în aripa stângă, intrarea în incintă făcându-se prin spatele clădirii.

La vremea respectivă, directorul CAS Covasna ne-a explicat că la decizia de mutare a sediului s-a luat în considerare inclusiv facilitarea accesului asiguraţilor cu diferite dizabilităţi, întrucât clădirea veche nu permitea amenajarea unei rampe speciale de acces.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio