Ştiri locale

Campania națională de informare „Vaccinare și testare pentru învățare”, lansată şi la Sfântu Gheorghe

Ministerul Educaţiei a demarat campania națională de informare „Vaccinare şi testare pentru învăţare”, la Sfântu Gheorghe aceasta fiind lansată miercuri, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, în prezența secretarului de stat Radu Gheorghe Szekely, subprefectului județului Covasna, Cosmin Boricean, a medicului epidemiolog din cadrul DSP Covasna, Ioana Costachi, dar și a șefului Inspectoratului Școlar Județean Covasna, prof. Kiss Imre.

La eveniment au luat parte și directorii unităților de învățământ din județ, reprezentanți ai cadrelor didactice, ai elevilor și părinților, care au fost informați despre importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei Covid-19 prin vaccinarea voluntară.

Publicitate

Secretarul de stat Radu Gheorghe Szekely a subliniat că deși au fost luate măsuri de prevenție în unitățile de învățământ din țară, acestea nu sunt suficiente pentru eradicarea virusului SARS-CoV-2, singurul instrument disponibil în prezent pentru stoparea pandemiei fiind vaccinarea.

„Revenirea în băncile școlilor și trecerea procesului de predare-învățare-evaluare în format clasic, față în față, este un deziderat clar al tuturor, dar nu trebuie să uităm totuși că am făcut un salt spectaculos în era digitală. A fost un proces dificil, venit din senin, nu eram pregătiți pentru asta, dar am reușit să progresăm în domeniul acesta. În ultimul an ne-am confruntat cu o pandemie de care a trebuit să ne protejăm fizic. Am adoptat măsuri de igienă, am învățat să ne spălăm pe mâini (…) și am scăpat și de alte boli transmisibile viral. S-au luat toate măsurile posibile pentru a asigura distanțarea între copii, a crescut și gradul de testare, chiar dacă nu la nivelul pe care ni l-am fi dorit noi. Toate acestea sunt măsuri prin care putem ține pandemia sub control, dar nu o putem elimina. Singura modalitate pe care o știm acum este vaccinarea”, a spus secretarul de stat.

„Nu se va vorbi niciodată de obligativitatea vaccinării, nu se poate pune problema”

Acesta a precizat că angajații din învăţământ sunt una dintre categoriile socio-profesionale în care procentul de vaccinare este mult peste media la nivel naţional, reprezentând circa 50% din total, fapt datorat în mare parte faptului că, spre deosebire de alte țări, România a avut o linie de vaccinare dedicată cadrelor didactice.

Cu toate acestea, există în continuare persoane reticente.

„A fost o colaborare foarte bună cu Ministerul Sănătății și ne bucurăm, iar dacă la nivel local sau regional se mai poate acorda prioritate sau se mai pot face liste, e de încurajat acest lucru (…) Trăim în comunități mult mai mari, școlile sunt mult mai mari decât erau acum 100 de ani, și o singură persoană infectată poate îmbolnăvi mai multe persoane. Este foarte important să conștientizăm că vaccinarea este singura soluție pe care o avem acum la îndemână. Dozele de vaccin sunt suficiente în momentul de față, la fel și centrele de vaccinare, s-a recurs la soluții mai puțin obișnuite, la centre de vaccinare drive-through în unele localități, unde se vaccinează direct în mașină, centre mobile, caravane, în așa fel încât să se ajungă cât mai departe. Cred că cel mai bun mod de a-i convinge pe colegii noștri să se vaccineze este puterea exemplului”, a mai spus Radu Szekely.

Reprezentantul Ministerului Educației spune că nu se va pune problema obligativității vaccinării, însă este de părere că directorii unităților de învățământ, în special din mediul rural, ar trebui să se implice inclusiv în etapa de programare a cadrelor didactice.

„Nu se va vorbi niciodată de obligativitatea vaccinării, nu se poate pune problema deșiCurtea Europeană a Drepturilor Omului a dat o decizie care merge în direcția permiterii obligativității. Eu nu cred că vom ajunge acolo, (…) dar o modalitate de a ne asigura că revenim la o viață cât mai normală și cât mai repede este vaccinarea”, a punctat oficialul.

31% dintre angajații din învățământul covăsnean vaccinați anti Covid-19

Potrivit conducerii IȘJ Covasna, puțin peste 31% dintre cadrele didactice din județ au fost până în prezent imunizate, procentul fiind mai mare în mediul urban (35,15%) față de cel rural (25%).

Secretarul de stat este de părere că cifra este mică, însă județul Covasna s-ar putea apropia de o rată de vaccinare de 50% în rândul angajaților din învățământ într-un termen de o săptămână, dacă ar exista o campanie de informare mai eficientă.

„Sincer, 30% din totalul angajaților din învățământ mi se pare puțin, trebuie să îi ajungeți pe cei din Cluj care sunt peste 50%. Dacă vrem să revenim în siguranță la școală rata este undeva la 60-70%. Într-o săptămână puteți. De revenit la școală vom reveni oricum, de săptămâna viitoare, dar dacă vrem să ne simțim și în siguranță asta este soluția”, a mai spus Radu Szekely.

Conform datelor IȘJ Covasna, de la reluarea activității fizice în școli, din data de 8 februarie, 60 de elevi covăsneni au fost testați pozitiv pentru COVID-19, reprezentând 1,87 la mie din total, respectiv 75 de cadre didactice, reprezentând 2,27% din total.

Subprefectul județului Covasna, Cosmin Boricean a îndemnat populația la responsabilitate și vaccinare, subliniind că vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție sunt singurele instrumente care vor duce la stoparea pandemiei și revenirea la normalitate.

La nivel național, campania de informare „Vaccinare și testare pentru învățare” a fost lansată în data de 7 aprilie. 

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio