Ştiri locale

„Cadou” de la Garda de Mediu Covasna: bărbat amendat cu 10.000 de lei pentru depozitarea și arderea deșeurilor la Sita Buzăului

Un covăsnean care a depozitat și ars mai multe deșeuri provenite din construcții pe un teren din localitatea Sita Buzăului a fost amendat în cursul săptămânii trecute cu suma de 10.000 de lei.

O echipă de comisari din cadrul Gărzii de Mediu Covasna s-a deplasat la fața locului în urma unei sesizări, și deși zona fusese între timp curățată, bărbatul nu a scăpat de sancțiune.

Publicitate

„Sesizarea a venit în urmă cu aproximativ două săptămâni, într-o joi sau vineri, iar sancțiunea a fost aplicată în cursul săptămânii trecute. Erau și deșeuri din construcții, și ceva plastice, din ce am înțeles de la cetățenii de acolo, se pare că își făcea curățenie după o renovare și s-a gândit să le arunce acolo. Mai erau și alte deșeuri aruncate în zona respectivă, niște candele. Noi am crezut că este terenul Primăriei dar este vorba despre o persoană fizică. A venit proprietarul terenului și a rămas să facă curățenie, au fost ajutați și de la Primărie”, ne-a precizat comisarul – șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea.

„Sancțiuni mai mari ca în oricare alt an”

Până la finalul lunii noiembrie, comisarii Gărzii de Mediu Covasna au aplicat peste 50 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 920.800 lei, comparativ cu întreaga perioadă a anului trecut când s-au aplicat peste 70 de sancțiuni  în valoare totală de 530.500 de lei.

Tot în acest an, față de 8 societăți s-a dispus măsura suspendării activității, au fost înaintate patru propuneri de suspendare a actelor de reglementare, dar și o sesizare către organele de cercetare penală.

Șeful Gărzii de Mediu Covasna spune că deși a fost un an umbrit de restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, volumul de muncă a fost ridicat. Mai mult, deși numărul sesizărilor nu diferă foarte mult față de alți ani, au fost aplicate amenzi mai multe.

De vină pentru această creștere ar fi și faptul că în acest an comisarii de Mediu au aplicat câte două amenzi în valoare de 100.000 de lei unor firme din județ care au încălcat în repetate rânduri legislația.

„Chiar dacă a fost an de pandemie am avut foarte, foarte mult de lucru, chiar nu ne așteptam la așa mult. Alte instituții nu au avut activitate cu publicul, dar noi am lucrat. Au fost sancțiuni mai multe ca în orice alt an. Ca sesizări suntem tot pe acolo. S-a mers mai mult pe autosesizare, dar sumele au crescut și pentru că am aplicat la începutul anului acele amenzi mari: firmei de reciclare de la Araci, și unei firme care colecta fier vechi în zona Baraolt. Acolo au fost aplicate fiecăreia în parte de două ori câte 100.000 de lei, iar APM Covasna a dispus și anularea autorizațiilor de funcționare”, a explicat șeful Gărzii de Mediu Covasna.

Potrivit acestuia, în cazul administratorului firmei din Baraolt a fost depusă și o sesizare penală pentru că și-a desfășurat activitatea deși legal nu avea acest drept.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio