
Bugetarii au în medie salarii cu 65% mai mari decât cei de la privat
Să lucreze la stat a devenit visul tot mai multor români. Aici angajații au în medie salarii cu 65% mai mari decât cei de la privat. Ponderea salariului din administrația publică în salariul mediu pe economie este de 165% în România, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, care înregistrează o medie de 118%, explică analistul financiar Iancu Guda.
Astfel, funcționarii de la stat din România câștigă în prezent mai bine decât cei din administrația publică din state precum Polonia, Ungaria, Lituania sau Bulgaria. „Chiar dacă salariul mediu brut al bugetarilor români, de 1.121 euro, este la jumătate față de media din UE, acesta este deja peste nivelul mediu al unor țări cotate deasupra României din punct de vedere economic, respectiv Ungaria (1.005 euro) și Polonia (1.096 euro)”, este de părere Iancu Guda.
INS: Un bugetar a câștigat în iulie cu 1.500 de lei mai mult decât un profesor
În luna iulie anul acesta, salariul mediu net în administrația publică a fost de 4.228 lei, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Cu 1.500 de lei mai mare decât salariul net din învățământ, și cu 700 de lei mai mare decât cel al unui medic.
Per total economie, în iulie câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.708 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 13 lei. Cele mai mari salarii medii s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei – 6.566 lei -, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.575 lei).
Cheltuielile statului cu salariile bugetarilor aproape s-au dublat în ultimii șase ani
Statisticile Ministerului Finanțelor relevă că statul cheltuie tot mai mult cu lefurile angajaților din administrația publică.
„Cheltuielile statului pentru salariile angajaților în sectorul public au crescut cu 25% în ultimul an, cu 50% în ultimii trei ani și aproape s-au dublat în ultimii șase ani. Astfel, cheltuielile de personal ale statului au ajuns la 41,3 miliarde de lei în primul semestru al acestui an, comparativ cu 33,2 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului trecut sau 27,8 miliarde de lei în primul semestru din anul 2016”, explică pe blogul său Iancu Guda.
Analistul financiar spune că ritmul de creștere a salariului în sectorul public a depășit semnificativ creșterea salariului mediu înregistrat în sectorul privat, care contribuie în mod important la formarea veniturilor publice. „De aceea, majorarea salariilor în sectorul public s-a realizat în contextul unui deficit fiscal de aproape 15 miliarde de lei în primul semestru din acest an, cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani”, adaugă analistul financiar care avertizează că astfel statul recurge la majorarea salariilor actuale pe datorie, împovărând generațiile viitoare și sacrificând bunăstarea pe termen lung.
