Ştiri locale

„Despre oameni și cartofi” – Premieră la Teatrul Andrei Mureşanu inspirată de o tragedie în care au murit nouă oameni

Regizorul Radu Afrim, împreună cu echipa Teatrului Andrei Mureșanu, readuc în atenția opiniei publice un eveniment tragic ce a avut loc în anul 2012, în orașul Sfântu Gheorghe, povestindu-l într-un mod unic celor ce doresc să-l (re)audă.

Nouă oameni au murit într-un accident de muncă. Remorca în care se aflau a fost spulberată de un tren când se întorceau de la cules de cartofi. Erau zilieri. Erau persoane de etnie romă. Incidentul, deși extrem de grav, a avut puține ecouri în mass-media, ajungând cu greu la urechile (și sufletele) opiniei publice. Autoritățile locale și-au făcut datoria, ajutând familiile persoanelor decedate să-și conducă pe ultimul drum rudele. Au trecut aproape 6 ani de atunci. Noul spectacol-documentar, intitulat sugestiv „Despre oameni și cartofi” vorbește despre viitor la trecut: ce au făcut familiile victimelor în toți acești ani, unde sunt acum, ce își mai aduc aminte despre eveniment, cum a continuat viața lor și cum este ea astăzi. Acestea sunt doar câteva din multiplele întrebări explorate în cadrul unui spectacol ce îmbină mișcarea cu imaginea, testimonialele ce cuprind frânturi ale realității cotidiene cu muzica și dansul.

Publicitate

Fac meseria asta de 18 ani. Am încercat, de cele mai multe ori, prin spectacole, să fac bine celor care intră în sala de spectacol. Nu neapărat în sens terapeutic, ci mai degrabă să deschid suflete și minți. De aceea am ales doar texte contemporane care monitorizează doza de umanitate din noi. Consider că în acest punct al carierei mele pot să fac mai mult. Să fac bine și celor care nu intră în sala de spectacol. Cred că orice artist trebuie să se gândească la asta. Și să acționeze. Mai ales acum, când societatea românească pare mai bolnavă decât niciodată. Mi-am permis să scriu „Despre oameni și cartofi” tocmai pentru că lucrez de mulți ani în acest oraș. Îl cunosc. M-am apropiat de oameni. Așa că piesa e chiar despre oameni și cartofi. E despre pierdere și supraviețuire. Iar după spectacol – e despre solidaritate” (Radu Afrim)

Premiera spectacolului va avea loc în 11-12 septembrie 2018. Ambele reprezentații vor avea loc de la ora 19:00, la sediul Teatrului „Andrei Mureșanu” – Sala Arta.

În distribuția spectacolului publicul îi va putea urmări pe Flavia Giurgiu, Alexandrina Ioana Costea, Anca Pitaru, Liviu Popa, Kozmin Đima și copiii: Emöke, David, Krisztiano, Zsolt. Regia este semnată de Radu Afrim, scenografia de Andreea Simona Negrilă, coregrafia de Flavia Giurgiu și muzica de Konya Ütő Bence. La realizarea spectacolului au contribuit artiștii vizuali Ördög Gyárfás Ágota, Vargyasi Levente și Vetró Baji, iar sunetul și muzica live DJ sunt asigurate de Nagy Attila.

Biletele pot fi rezervate la casieria teatrului și online, prin platforma biletmaster.ro accesibilă și prin intermediul paginii noastre www.tam.ro

Teatrul Andrei Mureşanu

– Biroul de presă –

Publicitate
banner we radio