Ştiri

Atac terorist la Viena: Patru civili și un atacator au murit. 17 persoane împușcate sunt spitalizate. Armata, desfășurată pe străzile orașului

Un atac terorist a avut loc, luni seară, la Viena. Mai mulți atacatori au deschis focul asupra oamenilor din centrul capitalei Austriei. Autoritățile locale au confirmat, marți dimineață, decesul a patru victime și anihilarea unui atacator. Atacul a avut loc în ultima seară dinainte de carantina care urma să intre în vigoare de la miezul nopții. În aceste condiții, pe străzile din centrul capitalei austriece și pe terase se aflau mulți oameni.

Televiziunea austriacă de stat, care citează Ministerul de Interne, anunță că bilanțul urcă la patru civili uciși și 17 răniți.

Publicitate

Ministrul austriac de Interne declară că „am asistat la un atac terorist islamist”.

Poliția precizează că punctul de plecare al atacurilor a fost sinagoga din centrul orașului. Nu este clar dacă teroriștii au vizat în mod direct sinagoga sau a fost doar o coincidență că de acolo a început atacul, în condițiile în care aceasta era închisă la acel moment.

Premierul Sebastian Kurz a scris pe Twitter că guvernul federal a decis ca forțele armate să preia prerogativele poliției din Viena cu efect imediat. Atacul a avut loc cu câteva ore înainte ca în Austria să intre în vigoare carantina pe timp de noapte, astfel că restaurantele și străzile erau aglomerate, vienezii bucurându-se de ultimele ore fără restricții.

Cehia introduce controale stricte la granița cu Austria, pentru eventualitatea în care unul dintre atacatori încearcă să treacă frontiera.

Cine e teroristul din Viena: Un tânăr de 20 de ani născut în Viena din părinți de origine albaneză; el a vrut să plece în Siria la război și era urmărit de autorități

Teroristul care a ucis patru civili luni seară în centrul Vienei înainte de a fi doborât de poliție este un tânăr de 20 de ani, născut în anul 2000 în Viena din părinți de origine albaneză, veniți în Austria din Macedonia de Nord, anunță ziaristul Florian Klenk, redactorul – șef al publicației Falter.

Teroristul împușcat era monitorizat de poliția locală pentru că se număra printre cei 90 de cetățeni austrieci care au vrut să plece în Siria pentru a lua parte la război de partea ISIS, potrivit sursei citate.

El a fost împiedicat să plece în Siria, dar poliția nu a crezut că poate organiza un atac terorist acasă, scrie pe Twitter ziaristul austriac.

Autoritățile caută și alți atacatori, dat fiind că luni seară au fost focuri de armă în șase locuri distincte din Viena.

Publicitate
banner we radio