Ştiri locale

Antal Árpád despre criza politică: „Văd luminița de la capătul tunelului, dar s-ar putea să fie locomotiva care vine spre noi”

România are nevoie de un guvern cu puteri depline, întrucât un guvern minoritar cu drepturi restrânse nu ar putea conduce țara într-o perioadă de criză. Cu toate acestea, în momentul de față între partidele de coaliție există „o criză de încredere”, afirmă primarul Antal Árpád, care a făcut parte din delegaţia UDMR la consultările de luni de la Cotroceni cu preşedintele Iohannis.

Edilul spune că formațiunea din care face parte a propus un scenariu pentru refacerea coaliției, respectiv sancționarea celor două partide care au generat criza politică, și numirea temporară a unui prim-ministru din partea UDMR, perioadă în care România ar avea un Guvern cu puteri depline, capabil să gestioneze atât criza sanitară, cât și problemele de ordin economic, și social.

Publicitate

„Eu văd o luminiță la capătul tunelului, dar s-ar putea să fie locomotiva care vine spre noi. Lipseşte cultura organizatorică de funcţionare a coaliţiilor în această ţară, din nefericire. Aveam o fereastră de oportunitate ca un guvern de centru-dreapta să guverneze 3 ani şi jumătate şi să facă nişte reforme de care această ţară şi societatea au nevoie, s-a ratat această oportunitate, este evident. Există o criză de încredere între partidele de coaliţie, şansa ar fi în continuare, noi am venit cu o soluţie să refacem coaliţia în doi paşi. Primul pas: să îi sancţionăm pe cei care au generat această criză, respectiv PNL şi USR, pe o perioadă limitată să fie un prim-ministru de la UDMR în persoana domnului Kelemen Hunor, maximum 6 luni, perioadă în care, pe de o parte, am avea un Guvern cu puteri depline care ar putea gestiona crizele sanitare, economice, sociale şi aşa mai departe. Pe de altă parte, ar fi timp suficient pentru a reclădi încrederea între cele două partide mari, respectiv PNL şi USR. Practic, în primăvară să revină un prim-ministru de la PNL şi să funcţioneze în continuare coaliţia”, a spus Antal Árpád.

Acesta exclude varianta alegerilor anticipate, despre care spune că nu ar rezolva problema actuală, și consideră că singurele soluții posibile pentru ieșirea din criza politică ar fi refacerea coaliției PNL-USR-UDMR, dar fără Florin Cîțu în fruntea Guvernului; Guvern minoritar PNL-UDMR susţinut din Parlament de USR sau PSD, respectiv o guvernare PNL-PSD cu Florin Cîțu premier.

În ceea ce privește desemnarea viitorului premier, președintele UDMR Sfântu Gheorghe este de părere că „varianta ideală” ar fi numirea președintelui PNL în fruntea Guvernului, iar  liderii celorlalte două partide din coaliție să fie numiți viceprim-miniştri.

„Gândiţi-vă ce ar însemna ca PNL să vină cu o altă propunere de premier şi centrele de putere să se reconstruiască în PNL în jurul acelui personaj, să ne trezim cu un nou congres PNL în care persoana respectivă să fie aleasă preşedinte. Până la urmă, structural şi logic este ca preşedintele partidului să fie la vârful guvernării. Dacă ar fi rămas Ludovic Orban preşedintele PNL, varianta ideală ar fi fost ca Ludovic Orban să fie prim-ministru, iar celelalte două partide să dea vicepremierii în persoana preşedinţilor. Dacă a fost ales Cîţu preşedintele PNL, tot aşa e structural şi logic, pentru că până la urmă într-un guvern de coaliţie se iau nişte decizii la nivel politic, iar dacă nivelul politic nu este acelaşi cu nivelul guvernamental, întotdeauna vor fi sincope în a pune în aplicare acele decizii. Am văzut asta acum, când preşedintele PNL şi primul ministru nu erau una şi aceeaşi persoană: politic te înţelegeai cu preşedintele PNL-ului, dar decizia aceea politică nu se putea pune în aplicare dacă nu era de acord şi primul ministru. Deci varianta ideală este ca preşedintele PNL să fie primul ministru, iar preşedinţii celorlalte două partide să fie viceprim-miniştri, şi atunci nivelul politic şi administrativ se suprapun şi deciziile se pot lua mai uşor”, a precizat Antal Árpád.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat luni seară pe Dacian Cioloș drept candidat la funcția de premier. Nominalizarea a venit la finalul consultărilor de la Cotroceni între șeful statului și reprezentanții partidelor parlamentare, USR fiind singurul partid care a propus un premier, respectiv pe președintele partidului.

Din momentul numirii, Dacian Cioloș are la dispoziție, potrivit Constituției, 10 zile pentru a obține cele 234 de voturi minimum necesare pentru a obține votul de încredere în Parlament. În cazul în care nu va reuși acest lucru, poate să-și depună mandatul de premier desemnat, anunțând eșecul formării majorității, sau poate să se prezinte în fața Parlamentului, pentru a fi respins prin vot.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio