Ştiri locale

Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care ard vegetaţia. Primarii din judeţ, atenţionaţi de Garda de Mediu Covasna

Garda de Mediu Covasna şi Agentia Naţională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul teritorial Covasna au trimis o adresă primarilor celor 45 de UAT-uri din județ, prin care le solicită să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea incendiilor de vegetaţie, amintind că sancţiunile sunt usturătoare în cazul arderii miriștilor, turbăriilor, litierei pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase.

Potrivit adresei comune, primăriile au obligaţia de a supraveghea zonele vulnerabile, de a înștiința persoanele fizice și juridice care au terenuri, cu privire la măsurile care trebuie luate şi consecințele nerespectării prevederilor legale, respectiv de a identifica persoanele care recurg la astfel de metode.

Publicitate

„Având ȋn vedere amploarea incendiilor de vegetație ierboasă și fond forestier, vă rugăm să luați toate măsurile care se impun privind prevenirea acestor fenomene. Din acest motiv, vă reamintim faptul că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă, conform OUG 195/2005. (…) Având în vedere obligațiile ce vă revin, vă solicităm să luați toate măsurile necesare pentru a asigura supravegherea zonelor vulnerabile, de a identifica persoanele care săvârșesc astfel de fapte și de a lua toate măsurile legale în vederea evitării apariției de situații de incendieri ilegale de vegetație”, se arată în adresa transmisă de Garda de Mediu Covasna şi Agenţia judeţeană a Ariilor Naturale Protejate.

Nerespectarea legii se sancţionează cu amendă între 7.500 şi 15.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 50.000 şi 100.000 lei în cazul celor juridice.

În plus, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă se constată că a fost pusă în pericol viaţa sau sănătatea umană, animală sau vegetală.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio