Ştiri locale

800 de kg de deşeuri colectate de pe malurile pârâului Păun, în Zăbala, prin campania naţională „Curățăm România”

Peste 800 de kilograme de deşeuri abandonate au fost colectate zilele trecute din albia pârâului Păun, în judeţul Covasna, într-o amplă acţiune de ecologizare care a avut loc în satul Pava, pe teritoriul administrativ al comunei Zăbala.

Acţiunea a fost derulată de angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Covasna, împreună cu 10 voluntari coordonați de Primăria Zăbala, în cadrul campaniei naţionale „Curăţăm România”, lansată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în data de 4 aprilie.

Publicitate

„Prima acțiune de igienizare a Sistemului de Gospodărire a Apelor Covasna în cadrul proiectului Curățăm România s-a desfășurat pe pârâul Păun (Pava), teritoriul administrativ al comunei Zăbala, intravilan și extravilan. Le mulțumim colegilor de la formația de lucru Covasna, care alături de 10 voluntari coordonați de Primăria Zăbala au colectat peste 800 kg de deșeuri. Vrem o țară fără deșeuri abandonate! Pas cu pas transformăm imposibilul în posibil! Vă invităm să vă alăturați campaniei noastre!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook Apele Române Olt, redistribuită de Garda de Mediu Covasna şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna.

La nivel naţional, campania se desfășoară până în data de 4 mai, sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat că rolul campaniei este de a învăţa populaţia să respecte mediul înconjurător şi de a mobiliza cât mai multe persoane să se implice în astfel de acţiuni.

„Orice loc în care deșeurile sunt abandonate este expresia nepăsării și a rușinii. Astăzi sunt mii de localități în România, în care găsim priveliști sufocate de deșeuri. Campania «Curățăm România!» trebuie, în primul rând, să ne învețe să ne pese și să ne pună pe toți la treabă pentru a da copiilor noștri alte sate, alte comune, alte orașe! Prin această campanie, facem un apel ferm către autoritățile locale pentru că legislația spune foarte clar că salubrizarea orașelor, comunelor, este responsabilitatea lor (…) Dacă nu gestionăm corect deșeurile, nu doar că nu vom schimba fața României pătată de acestea, însă vom pierde și economic. Dincolo de autoritățile locale, instituțiile noastre vor fi și ele implicate, de la RNP – Romsilva pentru păduri mai curate, la ANAR pentru ape asemenea, precum și GNM, care să supravegheze rezultatele”, a subliniat ministrul Tánczos Barna.

Campaniile sunt finanţate la nivel naţional de Ministerul Mediului, care a pus la dispoziţia UAT-urilor un buget total de 20 de milioane de lei. În funcție de numărul locuitorilor, autorităţile locale vor primi sume între 3.000 și 30.000 de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio