Ştiri locale

21 de cercuri în oferta din acest an a Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe. Înscrierile au loc toată luna septembrie

Din 1 septembrie, elevii și preșcolarii din județul Covasna se pot înscrie la activitățile Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe, pentru anul școlar 2021-2022, participarea la toate cele 21 de cercuri fiind gratuită.

Oferta cuprinde cursuri de dans modern, dans popular, muzică ușoară, protecția mediului și orientare turistică, aeromodelism, karting, electronică, vânătoare de vulpi, jocuri pe calculator, foto/video, cultură și civilizație engleză, atelierul fanteziei, tenis de masă, schi, înot, etnografie/lucru manual, ecoturism, pictură pe lemn, șah, ziaristică, și animație/oratorie/informatică.

Publicitate

„Înscrierile online încep pe 1 septembrie, de la ora 00:00 dăm drumul la înscrierile online. Până pe 30 septembrie colegii mei vor fi la cercuri după-masa, de luni până vineri, între orele 13:00-18:00, iar copiii care nu reușesc să se înscrie online vor fi ajutați. Și după 30 septembrie vor fi cercuri unde, în timpul anului școlar, se vor mai putea face înscrieri. Sunt 2-3 cercuri care probabil în 5-6 zile vor fi ocupate în totalitate, dar la restul se pot face înscrieri și în timpul anului, pentru că poate că sunt copii care se răzgândesc și merg la un alt cerc. Copiii se pot înscrie și la mai multe cercuri, dacă vor. Depinde de fiecare copil, de timpul liber pe care îl are, de voința lui și a părintelui. Avem copii înscriși chiar și la 2-3 cercuri, de exemplu vin la ora 14:00 la dans, apoi merg la șah, la desen. Nouă chiar ne face plăcere, și la fel și copiilor. Sunt copii creativi și după o lună de zile de activități vezi că discuți altfel cu ei, se dezvoltă, eu ca profesor văd aceste lucruri”, ne-a spus Kerekes Jenő, directorul Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe, într-un interviu la We Radio.

La fel ca în anii precedenți, pe lângă cele de la Sfântu Gheorghe, sunt programate cercuri atât la Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Covasna și Baraolt, cele mai populare fiind cele de dansuri.

Înscrierile la cercurile Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe pot fi făcute și online, după cum urmează:

LINKURI DE INSCRIERE
BARAOLT https://forms.gle/aeYXaSNyABPXwrJt6
COVASNA https://forms.gle/cWKLU3Ktuw6YaZog8
INTORSURA BUZAULUI https://forms.gle/u9EMwR1P5of5mkLK7
SF. GHEORGHE https://forms.gle/R12V7pQP2hshdUqY9
TG. SECUIESC https://forms.gle/M8gCnL1CSmpCmUay8

Cercurile sunt „modernizate” în fiecare an, printre cele mai recente achiziții făcute fiind laptopuri, table interactive și instrumente muzicale, iar în urmă cu un an printre achiziții s-au mai numărat imprimante 3D, dar și 3 karturi electrice pentru cercul de karting.

„Anul acesta am mai cumpărat table interactive pentru cercuri precum atelierul fanteziei de la Târgu Secuiesc, pentru cercul de muzică, am cumpărat și instrumente muzicale, laptopuri, toate sunt achiziții făcute prin Ministerul Educației. Se pot face lucruri frumoase și fără bani, nu zic că nu e nevoie de o tablă interactivă, pentru că e extraordinar de bună, dar dacă profesorul nu o folosește degeaba o ții acolo, doar să ștergi praful de pe ea. În primul rând profesorul este cel care trebuie să facă schimbarea. Dacă profesorul ține în priză elevii, aceștia din urmă vin la cercuri. Molnár Enikő este o profesoară foarte, foarte bună, are harul pedagogic, foarte mulți copii vin la ea, și lucrează de dimineața până seara cu ei. Avem și alți colegi care au acest har, merg pe mâna copiilor, sunt la sufletul lor și și-au dat seama că dacă schimbă modul de predare, atunci și copiii vin la cercuri”, ne-a mai spus directorul Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe.

Desene animate realizate de elevii de liceu

Începând de anul trecut, instituția a introdus cercul de animație, unde elevii, în special cei de liceu, pot realiza desene animate, iar Kerekes Jenő spune că astfel de activități se bucură de succes.

„Chiar mă bucură enorm acest lucru pentru că au venit niște copilași de clasele a 8-a, a 9-a, deci chiar și liceeni. Pentru animație ai nevoie de anumite competențe, la o vârstă fragedă nu prea poți să începi, dar deja copiii care s-au înscris la acest cerc au făcut desene animate de câte 2 minute, figurile le-au făcut cu ajutorul imprimantei 3D, cu toată tehnica pe care o avem. Am rămas plăcut surprins”, a mai spus Kerekes Jenő.

Pandemia a redus numărul participanților

Potrivit acestuia, anul trecut pandemia a redus semnificativ numărul participanților la activitățile extrașcolare, mai ales pentru faptul că nu toate cursurile au putut fi mutate în mediul online, spre exemplu cele de karting, schi, sau înot.

„Am speranțe și cred că acele activități pe care vrem să le inițiem și să le ducem la bun sfârșit se vor desfășura în format fizic. Activitățile extrașcolare online sunt chiar neeficiente, deci nu putem vorbi despre tenis de masă, înot, sau schi online. Sunt câteva activități pe care am putea să le ținem online, dar fizic ar fi cel mai bine. Din păcate nu depinde de noi, dar am speranțe că vom avea prilejul să ne întâlnim cu cât mai mulți copii. Noi, cât ne-a permis legea, anul trecut am desfășurat activitățile în format fizic, cu mai puțini copii, dar am făcut grupele mai mici și am adus cât de mulți copii am putut la Palatul Copiilor. Când am început activitățile am pierdut în jur de 30-40% dintre copiii care veneau la noi”, a mai spus Kerekes Jenő.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio