Ştiri locale

2022 este anul digitalizării Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe: investiţii estimate la peste 2 milioane de euro

Conducerea Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe are în plan digitalizarea unității medicale și implementarea unui sistem de informatizare care, printre altele, le va permite medicilor și asistenților de pe toate secțiile să acceseze cu ușurință datele și istoricul medical al pacienților.

Mai mult, medicii de familie vor avea acces direct la informațiile medicale ale pacienților tratați în spital, putând să analizeze de la distanță evoluția acestora.

Publicitate

Managerul spitalului, András-Nagy Róbert, a precizat că investițiile în digitalizare vor fi realizate din fonduri europene, suma totală fiind estimată la peste 2 milioane de euro.

„Vrem să ajungem în punctul în care fiecare asistent, fiecare medic să aibă câte un echipament mobil care să îi ajute să aibă informațiile medicale la patul bolnavului, adică să nu trebuiască să meargă până la cel mai apropiat calculator ca să verifice analizele medicale făcute pacientului respectiv. Sunt niște cerințe în această privință iar noi, prin digitalizare, vrem să îi ajutăm pe colegii noștri în munca lor. Ca să ajungem aici trebuie să avem o infrastructură, un hardware, un parc de echipamente informatice care să permită  utilizarea acestor echipamente. Vrem să pregătim aceste investiții în infrastructura digitală, informatică a spitalului: rețele, calculatoare și programe pentru calculatoare. Un alt pas pe care vrem să îl facem în această privință este să putem transmite direct informațiile medicale ale pacienților către medicii de familie, cu respectarea normelor GDPR, pentru ca aceștia să aibă acces direct la ele”, a explicat managerul spitalului, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, printr-un proces de digitalizare va trece și Laboratorul de Imagistică medicală, astfel încât imaginile CT să poată fi accesate cu ușurință de către medicii specialiști chiar și la patul pacientului.

„Laboratorul de imagistică medicală figurează printre aceste obiective. De exemplu, dacă în momentul de față medicul ortoped poate vedea imaginea radiografică sau CT-ul în sala de operații ortopedice, lângă masa de operații, vrem ca acest lucru să fie posibil și la patul bolnavului. Este un proiect mai de anvergură care are mai multe etape (…) Vrem să participăm la aceste proiecte cu finanțare europeană, pentru că dacă discutăm la nivelul spitalului, vorbim de peste 2 milioane de euro, este un calcul estimativ deocamdată. Este un puzzle, dacă vreți, dacă discutăm de infrastructura rețelei, avem deja 3 proiecte în anumite stadii. Clădirea de Pneumologie așa a fost proiectată, ca să poată face față acestor necesități de transfer de date, vorbim de date foarte mari, de cantități imense, dar deja rețeaua informatică din clădirea respectivă poate face față”, a mai spus András-Nagy Róbert.

Acesta a mai precizat că doar cheltuielile pentru digitalizarea Laboratorului de Imagistică s-ar ridica la peste 25.000 de euro.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio