Ştiri locale

Vicepreședintele ANTREC Covasna: „Este prima dată în ultimii 30 de ani când ospătarii vor petrece sărbătorile în familie”

Pe fondul incertitudinii create de pandemia Covid-19, pensiunile covăsnene afiliate Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din Romania (ANTREC) vor fi pustii în acest an de Crăciun și Revelion.

Descurajați de posibilitatea ca autoritățile să adopte măsuri mai restrictive în cazul creșterii incidenței cazurilor de Covid-19, unii proprietari au decis să țină lacătele pe uși, iar vicepreședintele ANTREC Covasna, Attila Daragus spune că situația este fără precedent în ultimii 30 de ani.

Publicitate

„Nu avem curaj să acceptăm avansurile pentru rezervări pentru că nu știm cum va arăta situația, nu avem nicio garanție despre ce hotărâri va adopta Guvernul și în ce direcții vom merge. Cum putem să luăm un avans? Cum putem să dăm un avans unei orchestre, de exemplu? Pe ce bază? Cred că după 30 de ani, va fi primul an când ospătarii fac Revelionul acasă cu familia. Nu avem ce să facem, degeaba încercăm să promitem pentru că nu se poate (…) Și distanțarea socială ne dă totul peste cap, pentru că nu se poate, adică dacă oamenii vin la o petrecere, cum poți să le zici că nu au voie să danseze? Atunci de ce să vină, unde e distracția? Anul ăsta, din punctul nostru de vedere, va fi foarte mare liniște. Nu e vina noastră, recuperăm, dar nu avem ce să facem”, ne-a spus vicepreședintele ANTREC Covasna.

Sezonul de iarnă este compromis pe jumătate, dar trebuie să fim optimiști”

Pe de altă parte, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, László Endre, care coordonează departamentul de turism, spune că turismul de nobilime şi unitățile de cazare în regim hotelier din județ „stau bine”, unele nemaiavând deja locuri libere pentru sărbători.

„Hotelurile stau bine, deci turismul de nobilime, în segmentul conacelor, castelelor, sunt foarte multe rezervări. Din ce știu, la Castelul Daniel nu mai sunt locuri deloc. Revelionul va fi organizat și în hotelurile mari (…) dar va fi altfel, asta este sigur. Încă nu se știe regimul de funcționare nici măcar pentru pârtiile de schi. Sezonul de iarnă este pe jumătate compromis dar trebuie să fim totuși pozitivi. Căbănuțele, vilele sunt deja rezervate, se caută. Nu putem stabili încă gradul de ocupare, acum am finalizat datele statistice până în luna octombrie (…) Dacă ospătarii vor sta acasă de Revelion nu este o catastrofă. Mi-e milă de ei, mi-e milă de bucătari și mi-e teamă că vom pierde mulți specialiști care s-au săturat de așteptat și se reprofilează, dar trebuie să fim încrezători că anul viitor va arăta mai bine”, ne-a spus László Endre.

Potrivit acestuia, numărul turiştilor înregistraţi în unităţile de cazare cu mai mult de 5 camere din judeţul Covasna a scăzut în acest an cu peste 43%, comparativ cu 2019, iar numărul înnoptărilor s-a înjumătăţit.

„În 2019, până la 30 septembrie inclusiv, am avut 101.887 de turiști înregistrați, dar unitățile de cazare care au sub 5 camere nu au obligativitatea de a raporta la statistică numărul turiștilor, deci cifra este mai mare. În acest an, această cifră s-a micșorat la 57.648 de turiști, ceea ce înseamnă o scădere cu -43,42%. Nu este atât de dramatic, noi ne-am așteptat la mai mult, undeva la -55%. Față de media pe țară cifrele sunt destul de bune, dacă putem să spunem așa. În septembrie scăderea a fost mult mai mică. Dacă facem comparație cu 2019, scăderea a fost de 15,58%. Lunile martie, aprilie, mai și iunie au compromis cifrele. În iulie-august cifrele au fost chiar bune, și luna septembrie arată binișor (…) Înnoptările s-au înjumătățit. Până în trimestrul 3 anul trecut au fost 436.459, iar anul acesta 216.931, adică 50,30%. Totuși, turiştii nu au avut curajul să stea mai mult”, a explicat László Endre.

Acesta mai spune cădeşi a fost un an dificil din cauza pandemiei, din punct de vedere turistic judeţul Covasna a fost mai puţin afectat decât alte judeţe, în special datorită turiştilor care au vizitat staţiunea Covasna pentru tratament sau în căutarea unor locuri de vacanţă mai puţin aglomerate.

„Statistic, anul acesta am avut 118.000 turiști, trendul foarte comod a fost de 10-15%, deci noi ne așteptam undeva de 150.000. În ceea ce priveşte coeficientul de utilizare a unităților de cazare, deci capacitatea raportată la gradul de ocupare, dacă facem comparație cu județele Harghita și Mureș, la noi gradul de ocupare a fost mult mai mare. În iunie a fost de 12,8%, deci normal, în iulie a fost 33,5% deci în creștere, iar în august a fost 48%. În septembrie a fost 42%, în ciuda începerii școlii, deci a fost mai bine decât în anii precedenți. Creșterea se datorează şi stațiunii Covasna”, a mai spus László Endre.

În ceea ce priveşte tarifele, vicepreşedintele CCI Covasna spune că acestea au fost uşor majorate în acest an, şi datorită costurilor apărute odată cu măsurile suplimentare de igienă, protecţie şi siguranţă, respectiv asigurarea măştilor şi echipamentelor de protecţie pentru angajaţi şi a substanţelor dezinfectante.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio