Ştiri locale

Trei cazuri de gripă confirmate în judeţul Covasna şi peste 2.500 de viroze respiratorii

Peste 2.500 de covăsneni au fost diagnosticaţi în ultimele zile cu diverse forme de viroze respiratorii, însă în doar 1,87% din cazuri s-a recurs la internarea în spital. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, situația la nivel județean nu este încă una alarmantă.

Medicii au confirmat trei cazuri de gripă, toate la minori cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, însă doar unul dintre cazuri a necesitat spitalizare, ceilalți doi fiind tratați la domiciliu, cu forme ușoare ale bolii.

Publicitate

„În județul Covasna creșterea nu este semnificativă pentru că, față de săptămâna trecută când s-au înregistrat 2.630 de cazuri, în această săptămână avem numai 2.568 de cazuri, suntem cam la același nivel. La noi statistica nu arată atât de alarmant, dar asta nu înseamnă că în afară de acești bolnavi care au fost înregistrați la cabinetele medicilor de familie, nu mai sunt și alții care se tratează acasă cu leacuri băbești. Cazurile sunt forme ușoare, doar în 1,87% dintre situații s-a recurs la spitalizare. Avem două cazuri confirmate de gripă prin testul rapid și tratate la domiciliu, este vorba despre doi copii din Covasna, iar un alt copil, care era în vizită în București, a fost internat la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, însă nu este un caz aparte, nu a avut probleme grave, acum se simte bine”, ne-a explicat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella, din cadrul Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.

Ministerul Sănătății nu a livrat încă dozele suplimentare de vaccin

Potrivit acesteia, cele 500 de doze de vaccin antigripal pe care DSP Covasna le-a comandat în urmă cu aproape două săptămâni nu au fost încă livrate, însă se speră ca până la finalul lunii ianuarie acestea să poată ajunge în cabinetele medicilor de familie din județ. Reprezentanții DSP Covasna subliniază, însă, că nu oricine poate beneficia de imunizare gratuită, dozele fiind destinate strict pacienților cu risc ridicat de îmbolnăvire, înscriși pe listele medicilor de familie.

„Până în prezent am vaccinat 5.419 persoane la risc, iar dacă sosește suplimentarea vom putea să distribuim imediat dozele către cabinetele medicale. Cei care sunt cu risc au fost catagrafiați de către medicii de familie, deci dacă sunt pe liste pot beneficia de vaccin, dar cei care nu sunt în nicio grupă de risc nu pot beneficia de imunizare gratuită, trebuie să cumpere vaccinul din farmacii. Dintre pacienții catagrafiați, până în prezent au fost vaccinați 80%”, ne-a mai explicat Igyártó Gabriella.

Vezi AICI diferenţele dintre gripă şi răceală

Cât de departe suntem de epidemie?

Potrivit DSP Covasna, pentru a fi declarată oficial epidemia de gripă, la nivelul județului numărul cazurilor înregistrate ar trebui să fie cel puțin dublu față de cele înregistrate în prezent.

„Ceea ce avem noi acum, am avut și în anii precedenți, nu este nimic ieșit din comun, dar virusul gripal circulă, sunt multe cazuri confirmate în județul Brașov, spre exemplu, iar oamenii se mai duc acolo la cumpărături, deci situația se poate schimba de la o zi la alta. Trebuie să fim precauți, este mai bine să te pregătești și să previi decât să pici în mijlocul epidemiei. Ca să putem declara epidemie la nivel județean, ar însemna să înregistrăm o creștere de minimum 20% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat, care este media aritmetică a numărului de cazuri raportate în 3 săptămâni. Ar trebui să avem în jur de 3.000-4.000 de cazuri”, a mai precizat reprezentanta DSP Covasna.

La începutul acestei săptămâni, la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe au fost internați 4 adulți cu viroze respiratorii, însă niciunul dintre cazuri nu este grav.

DSP Covasna a dispus luarea de măsuri suplimentare în şcolile şi unităţile spitaliceşti din județ, în vederea limitării cazurilor de îmbolnăvire, fiind realizate triaje zilnice în rândul elevilor, în timp ce în spitale a fost redus programul de vizitare a bolnavilor şi numărul vizitatorilor. În plus, a fost solicitată suplimentarea rezervelor de dezinfectant și a echipamentelor de protecție, iar până la finalul acestei luni reprezentanții instituției speră ca cele 500 de doze de vaccin antigripal solicitate în urmă cu două săptămâni de la Ministerul Sănătății să poată ajunge la cabinetele medicilor de familie.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio