Ştiri

Diferenţele dintre gripă şi răceală. Cum să te fereşti de virusul care a omorât deja aproape 50 de români

Numărul deceselor din cauza gripei, în România, a ajuns marţi la  48, de la începutul sezonului. 

Ultimele victime sunt patru femei de 39,  47, 48 și 64 de ani din județele Cluj, Timiș și Constanța și un bebeluș de 11 luni din județul Timiş.

Institutul Național pentru Sănătate Publică a anunţat că în toate cazurile a fost confirmată prezența virusului gripal tip A. 

România este în pragul unei epidemii de gripă, a anunțat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Experţii spun că diferențierea răcelii comune (infecţie respiratorie superioară) de gripă  poate fi mai dificilă decât presupun majoritatea oamenilor.

În timp ce mulți oameni asociază gripa cu febră, Bruce  Barrett  profesor de medicină la Universitatea din Wisconsin spune că acest lucru nu este întotdeauna adevărat. 

Deși răcelile comune și gripele pot, în multe cazuri, să pară foarte asemănătoare, există unele diferențe previzibile

Răcelile durează de obicei câteva zile pentru a se dezvolta, în timp ce gripa apare mult mai brusc. „Uneori pacientul care are gripă se simte acum bine, iar în câteva minute groaznic”, spune Dr. Jeffrey Steinbauer, profesor de medicină de familie și comunitate la Colegiul de Medicină Baylor.

Simptomele răcelii și ale gripei

O răceală ține de obicei în jur de trei până la cinci zile, în timp ce o gripă tinde să rămână cam de două ori atât de mult, spune Steinbauer. 

 De asemenea, febra este mult mai frecventă în rândul pacienților cu gripă și același lucru este valabil și pentru durerile de cap, durerile musculare și tusea uscată. 

Pe de altă parte, dacă aveți o tuse productivă,  durere în gât și strănutați, toate aceste simptome sunt mai tipice pentru răceli. 

O durere de stomac, diaree și alte simptome gastro-intestinale pot apărea la copii, dar nu sunt obișnuite la adulții care suferă de răceală sau de gripă. Dacă aveți aceste simptome, probabil că aveți de-a face cu un virus intestinal.

Răcelile sunt cele mai frecvente la începutul toamnei și primăvara. Totuși, de răcit puteţi răci oricând, în timp ce gripa apare de obicei iarna.

Diferențele se văd și la microscop

Gripa este răspândită de două familii de virusuri cunoscute ca gripa A și gripa B. În aceste două familii există o mare varietate, motiv pentru care compoziția vaccinului antigripal se schimbă de la an la an.

Răcelile frecvente, pe de altă parte, sunt cauzate de peste 200 de subtipuri diferite ale virusului respirator, spune dr. Kyle Sue, profesor la Universitatea Memorial din Newfoundland, Canada. Acestea includ rinovirusul, coronavirusul, adenovirusul, virusul sincițial respirator (RSV) și altele – fiecare dintre acestea putând conduce la diferite simptome și severități.

În timp ce răceala și gripa obișnuită pot părea destul de asemănătoare, există o distincție foarte importantă: una este moartală, iar cealaltă nu este. Gripa ucide zeci de mii de oameni anual. 

Pentru persoanele cele mai vulnerabile – printre care se numără și cei cu imunitate slabă, cei foarte bătrâni și copiii născuți prematur – gripa este o cauză obișnuită a pneumoniei și a morții, avertizează specialiștii.

Cum să preveniți răspândirea gripei

Când sunteți bolnav de gripă sau de frig, mucusul, saliva și tot ce vine de la nas, gură și gât în ​​plămâni conține milioane de particule de virus foarte infecțioase.

Dacă vă simțiți rău, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă izolați până când simptomele vă vor dispărea. Dacă mergeți la serviciu, la magazin sau la metrou, este posibil să răspândiți boala. Dacă trebuie să părăsiți casa, evitați să atingeți gura sau nasul, spălați-vă frecvent mâinile și încercați să tuşiți sau să strănutați în fundul brațului.

Cum să tratați gripa

Când vine vorba de tratarea gripei, medicamente antivirale (cum ar fi Tamiflu) pot reduce lungimea şi severitatea bolii. Dar aceste medicamente trebuie să fie luate imediat – în decurs de 36 de ore după apariția simptomelor.  Medicii spun că sunt inutile după aceea.

De asemenea, oricine este în pericol de complicații grave – cei foarte bătrâni, cei foarte tineri și cei cu sistem imunitar slăbit – ar trebui să meargă imediat la medic.