Ştiri locale

Stațiunea Covasna va avea din toamnă stație de cercetare geofizică

O stație de cercetare geofizică, dotată cu echipamente de ultimă generație, va fi amenajată în toamna acestui an în stațiunea Covasna, cu sprijinul unei echipe de geologi ai Universității  „Eötvös Loránd” din Budapesta.

Echipa, formată din profesorul universitar Szabó Csaba, geolog al Universității din Ungaria, și 3 colaboratori ai săi, s-a aflat săptămâna trecută în județ, purtând discuții cu autoritățile locale din orașul Covasna.

Publicitate

Primarul stațiunii, Gyerő József, a explicat că stația de cercetare va fi amenajată pe strada Piliske, pe terenul Parohiei Reformate, în vecinătatea sediului Poliției, fiind vorba despre un container de dimensiuni mijlocii. Echipa de geologi a întocmit și depus o cerere de finanțare în acest sens, iar proiectul va fi realizat din fonduri europene nerambursabile.

„Nu pot să spun tehnic ce va cuprinde această stație pentru că nu mă pricep, dar am înţeles că echipa a câştigat acest proiect cu finanţare din fonduri europene, urmează să vină, să comande, să facă achiziţia, apoi să o instaleze pe terenul Parohiei Reformate. Noi nu am prea avut pe domeniul public unde să le propunem un amplasament astfel încât să fie şi în siguranţă, să aibă acces la curent, şi aşa mai departe. Se va amplasa vizavi de Politie, acolo este terenul. Am înţeles că e un container, nu ştiu ce va conţine, ce activitate va avea, dar am înţeles că se va face cercetare în geofizică, probabil activităţi seismice, emanaţii de gaz mofetic şi alte tipuri de gaze, radioactivitate, ceva de genul acesta. În momentul în care se va monta, le vom cere să ne explice exact despre ce este vorba. Ei s-au oferit să aducă şi să facă aceste cercetări, iar nouă ca staţiune ne prinde bine. Plus că suntem într-o zonă seismică şi e bine să ştim cam ce se întâmplă şi în ce măsură afectează pe termen scurt, mediu sau lung compoziţia apei minerale, partea de concentraţie de dioxid de carbon, sau starea gazului mofetic. Din punctul acesta de vedere este benefic pentru noi ca staţiune, să ştie şi furnizorii de servicii medicale, de exemplu, dacă e o evoluţie constantă, dacă se schimbă ceva”, ne-a explicat primarul stațiunii.

Echipa de profesori universitari din Budapesta a mai vizitat orașul Covasna în toamna anului 2019.

Zilele trecute, delegația a participat la Conferința internațională de geofizică și seismologie a Institutului de Geodinamică din cadrul Academiei Române, și va lua parte și la Conferința de geologie organizată de Societatea Maghiară Tehnico-Științifică din Transilvania, care va avea loc la Târgu Secuiesc.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio