Ştiri locale

Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, în sprijinul sutelor de persoane rămase fără case după incendiul de la Miercurea Ciuc

Voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe s-au mobilizat pentru a veni în sprijinul celor peste 260 de harghiteni rămași fără acoperiș deasupra capului, în urma unui incendiu violent care a cuprins joi seara locuințele unei comunități de romi din cartierul Șumuleu din Miercurea Ciuc.

20 de case din lemn au fost distruse parțial sau în totalitate de flăcările care au pornit de la un burlan metalic de fum neizolat termic, lăsând pe drumuri în toiul iernii 262 persoane, printre care 143 sunt copii.

Publicitate

Ca soluție temporară, autoritățile au pus la dispoziție o sală de sport din oraș, unde aceștia beneficiază de cazare, mâncare, obiecte de uz sanitar, haine, încălțăminte, dar și de consiliere din partea psihologilor și asistenților sociali.

Printre cei 14 voluntari ai Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe implicați, se numără și coordonatorul acestora, Székely Róbert, dar și secretarul general al organizației naţionale, Tischler Ferenc.

Acesta din urmă ne-a declarat că în această săptămână specialiștii organizației vor oferi  persoanelor afectate consiliere de specialitate, și se vor ocupa de organizarea unor programe pentru copii și tineri.

„Văzând la știri ce s-a întâmplat acolo, i-am mobilizat pe voluntari și începând de sâmbătă, până duminica viitoare o echipă a Serviciului de Ajutor Maltez va fi în permanență acolo. Am încercat să ducem cât mai mulți pedagogi, asistenți sociali și psihologi, respectiv voluntari care pot ajuta copiii să își ocupe timpul. Asistenții sociali și psihologii încearcă să ajute mai mult adulții, încercăm să îi ajutăm să treacă mai ușor peste necazul pe care îl au. Majoritatea acestor persoane și-au pierdut locuințele, și nu numai, inclusiv actele. Unii au reușit să iasă cu copiii în brațe, neîmbrăcați, sau îmbrăcați sumar. Ne ocupăm de copii pe 3 categorii de vârstă: copii mici, cei cu vârste de 13-14 ani și tineri, pentru care organizăm activități, iar cu cei mici ne jucăm și cântăm”, ne-a explicat secretarul general al organizației.

Potrivit acestuia, alimentele donate de localnici le sunt servite sinistraților la micul dejun, iar prânzul și cina sunt asigurate gratuit de unele restaurante din Miercurea Ciuc și împrejurimi. Stocurile ar ajunge până la finalul săptămânii.

„Deocamdată noi, Serviciul de Ajutor Maltez, nu am dus nimic fiindcă domnul primar a spus că mai degrabă are nevoie de noi ca și specialiști. Deocamdată solidaritatea celor din Miercurea Ciuc și împrejurimi se vede, non-stop sosește o mașină care aduce alimente, haine, pături. Se pare că cel puțin până la sfârșitul săptămânii viitoare este asigurată mâncarea (…) Dacă se prelungește mai mult situația aceasta, atunci oricine dorește să vină cu noi, poate veni să ajute. Oricine dorește să facă voluntariat ne poate aborda și poate veni să ne ajute”, a mai spus Tischler Ferenc.

Autoritățile caută soluții pentru mutarea celor peste 260 de sinistrați în alte spații, dar și pentru identificarea unor terenuri unde să le fie construite noi locuințe.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a fost contactat telefonic de președintele Klaus Iohannis, care a transmis că va asigura sprijin pe termen scurt și mediu.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio