Ştiri locale

Secretarul de stat Radu Szekely: „Să întrebăm oamenii de știință despre temerile pe care le avem privind vaccinarea. Să nu credem tot felul de părerologi”

Doar 31% dintre angajații din învățământul covăsnean s-au imunizat până în prezent împotriva virusului SARS-CoV-2, iar principalele cauze pentru numărul redus sunt reticența și faptul că o parte dintre aceștia nu știu să folosească platforma de programare pentru imunizare.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, a declarat miercuri, la Sfântu Gheorghe, cu ocazia lansării campaniei naționale „Vaccinare și testare pentru învățare”, că teama față de un vaccin nou și de eventualele reacții adverse este normală, însă i-a îndemnat pe angajații din învățământ să se informeze din surse sigure, respectiv să ceară sfaturile medicilor specialiști. 

Publicitate

„Nu vreau să minimizăm teama și să pară că nu luăm în considerare reticența normală, dar să întrebăm despre temerile acestea, să nu credem tot felul de părerologi care apar pe la posturile de televiziune și se exprimă în necunoștință de cauză, pornind de la mituri și idei proprii. Să întrebăm oamenii de știință! Sunt convins că și profesorii sunt foarte enervați atunci când vin oameni din afara sistemului și vorbesc despre cum ar trebui să se facă educație și de ce nu e bine ce se face în școală. Cred că ar trebui să îi ascultăm pe medicii care ne spun că nu există riscuri atât de mari, că riscul de tromboză ca urmare a vaccinării cu Astra Zeneca este la același nivel cu riscul de tromboză general (…) Cred că cel mai bun mod de a-i convinge pe colegii noștri să se vaccineze este puterea exemplului”, a spus secretarul de stat.

Acesta a mai declarat și că după vaccinarea anti-Covid a avut parte de „o zi și o noapte relativ de coșmar”, având dureri musculare puternice, însă per total, cântărind riscul de infectare și posibilele consecințe asupra sănătății, „efectele post-vaccin au fost foarte mici”.

„Profesorii spun că medicul de familie nu recomandă vaccinarea”

Prezentă la eveniment, fostul viceprimar al municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva, actualmente directoarea Colegiului Național „Szekely Miko”, a declarat că de la lansarea campaniei de vaccinare au fost organizate dezbateri în care cadrelor didactice și elevilor claselor a XII-a le-au fost prezentate beneficiile imunizării anti-Covid.

Potrivit acesteia, unul dintre argumentele invocate de angajații unității de învățământ pentru refuzul vaccinării este acela că unii medici de familie nu recomandă imunizarea.

„Noi din primul moment în care a devenit posibilă înscrierea pe platformă i-am înscris pe colegii doritori să se vaccineze, am organizat dezbateri cu personalul nedidactic care este mai reticent, iar pentru elevii claselor a 12-a am organizat întâlniri cu reprezentantul Centrului județean de vaccinare, pentru a le fi prezentate beneficiile. Argumentele colegilor care nu doresc să se vaccineze sunt că medicul nu le-a recomandat să facă acest lucru. Eu pot să dau exemplul meu, pot să mă ofer să îi înscriu pe platformă, dar dacă din partea medicilor nu sunt aceste recomandări… Medicii de familie ar trebui își sune pacienții să le spună să se vaccineze,  eu ca profesor nu am argument în fața opiniei unui medic. Și eu sunt o persoană alergică, am astm și m-am vaccinat. Le recomand și colegilor mei, dar aceste mesaje trebuie să vină din partea medicilor”, a spus Sztakics Eva.

Peste 60% dintre angajații CNMV vaccinați

Directoarea Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Luminița Costea este de părere că persoanele care au avut în cercul apropiat exemple de forme grave ale bolii au o deschidere mai mare către vaccinare. 

„La noi sunt peste 60% dintre angajați vaccinați, și sper să se vaccineze și ceilalți. Cred că această vaccinare depinde și de exemplele pe care le ai. Dacă, de exemplu, ai pe cineva care nu s-a îmbolnăvit foarte tare și nu a avut probleme foarte mari, probabil zici că vaccinul nu este foarte necesar. Pe de altă, parte noi am avut parte de două decese în cadrul Colegiului din cauza Covid-19, și nu cred că este un exemplu foarte bun de a nu te vaccina”, a spus Luminița Costea.

Profesorii se pot programa la vaccinare cu ajutorul DSP

În ceea ce privește programarea cadrelor didactice la vaccinare, în special în situațiile în care acestea nu știu cum sau nu au acces la platforma națională dezvoltată de STS, medicul epidemiolog Ioana Costachi spune că DSP Covasna poate veni în sprijinul lor. 

Aceasta subliniază și că doar în cazul persoanelor alergice la unul dintre componentele vaccinului, este nevoie de o recomandare din partea medicului alergolog.

„În județul Covasna avem centre de vaccinare cu locuri disponibile, se pot înscrie oricând pe platforma de vaccinare, iar în 2-3 zile sunt chemați la vaccinare. Putem colabora în continuare cu Inspectoratul Școlar care ne poate trimite liste cu nume, iar noi putem face programarea la un centru de vaccinare. Se poate alege serul dorit. Vaccinul Pfizer a fost cel mai solicitat, dar pentru Astra Zeneca am întâmpinat refuzuri”, a spus medicul epidemiolog, Ioana Costachi.

„Este extrem de important ca atât cadrele didactice, cât și elevii și părinții să fie informați corect cu privire la importanța și necesitatea diminuării efectelor pandemiei Covid-19 prin vaccinarea voluntară, precum și prin testarea în cazul apariției unor simptome. A trecut mai mult de un an de când respectăm multe reguli, iar în școlile din județul Covasna consider că s-au respectat toate măsurile stabilite la nivel național (…) Este important ca fiecare dintre noi să decidă singur dacă se va folosi de avantajele vaccinului sau nu, însă în tot acest proces de decizie, un rol important îl are informarea corectă. Există informații conform cărora persoanele vaccinate vor beneficia de mai multă mobilitate, iar vaccinarea este calea către o viață normală. Sigur, este de dorit să fie respectat dreptul fiecăruia de a decide, dar cert este că ne dorim o viață fără pandemie. Am pierdut foarte mult, nu vrem să pierdem și mai mult”, a spus șeful Inspectoratului Școlar Județean Covasna, prof. Kiss Imre.

„Mă bucur că sunt astăzi aici și pot să vorbesc despre asta…”

Prezent la eveniment, subprefectul Cosmin Boricean, care a fost diagnosticat cu o formă gravă de COVID-19 în luna iulie a anului trecut, și a petrecut trei săptămâni internat în Spitalul Județean, dintre care 12 zile la secția de Terapie Intensivă, a subliniat că este important ca populația să își aleagă sursele de informare cu atenție, și să profite din plin de posibilitatea de a se imuniza împotriva virusului.

„Este foarte important să ne luăm informațiile reale, corecte, și nu cele care sunt făcute pentru a manipula. Cu siguranță știința are un rol foarte important în acest moment, în această luptă cu pandemia, și ar trebui să ne bucurăm că avem acest instrument al vaccinării care să ne ajute să depășim cât mai repede această criză pandemică. Și eu am copii, știu că sistemul educațional a avut foarte mult de suferit în această perioadă, dar s-au făcut eforturi imense atât din partea Ministerului, cât și din partea cadrelor didactice. Nu a fost greu doar pentru copiii noștri, a fost foarte greu și pentru profesori. Mesajul Prefecturii este unul care îndeamnă la responsabilitate, la vaccinare, acest instrument este cel care ne ajută, în primul rând, să depășim această pandemie, și la fel și măsurile restrictive care chiar dacă nu sunt foarte populare, sunt necesare. Eu am început această luptă cu vaccinarea în urmă cu un an, când am venit la Instituția Prefectului și am nimerit în plină criză pandemică, ne-am confruntat toți cu o situație nouă. La început am dus această luptă pe teren, apoi, din păcate pentru mine, am dus-o și de pe patul de spital cu o formă destul de gravă. Mă bucur că sunt astăzi aici și pot să vorbesc despre asta”, a spus subprefectul.

Conform datelor IȘJ Covasna, majoritatea cadrelor didactice din județ, vaccinate până în prezent împotriva Covid-19, provin din mediul urban – 35,15%, în vreme ce în mediul rural procentul de vaccinare este de 25%.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio