Ştiri locale

Salvamont Covasna, semnal de alarmă privind marcajele turistice ilegale apărute în pădurile din județ

Tot mai multe marcaje ilegale sunt descoperite de salvamontiștii covăsneni în pădurile și pe potecile turistice din județ, iar fenomenul este pe cât de bizar, pe atât de periculos, atrage atenția șeful Salvamont Covasna, Leonid Moscviciov.

Pe lângă faptul că pot induce în eroare turiștii plecați în drumeții, apariția unor trasee neomologate și, prin urmare, neînregistrate în evidențele Salvamont, îngreunează intervenția echipajelor în cazul producerii unor accidente.

Publicitate

Într-o conferință de presă, directorul Serviciului Public Salvamont Covasna a tras un semnal de alarmă, precizând că problema nu este una izolată, iar cei care fac aceste desene ilegale de cele mai multe ori deteriorează și chiar șterg complet marcajele omologate.

„Am făcut apel de foarte multe ori și iar revenim, ne întâlnim în pădure tot mai des cu marcaje neconforme, care nu respectă prevederile legii. Sunt diferite asociații, poate și persoane fizice, care marchează trasee turistice în pădure, ceea ce prezintă un pericol pentru turiști. Turistul nu știe că acel marcaj nu este conform legii, iar în cazul în care se întâmplă un accident și se apelează la numărul unic de urgență, colegii de la Salvamont nu pot interveni fiindcă noi nu cunoaștem aceste trasee. Am avut exemple la nivel național unde s-a întâmplat un accident, s-a primit apel, și efectiv Salvamontul și alte instituții abilitate nu au putut interveni fiindcă noi nu știm de aceste marcaje. Ne bucură faptul că sunt asociații care vor să marcheze aceste trasee, legea nu le interzice acest lucru cu o singură condiție: să facă marcajele cu acordul Salvamont. În lege este foarte bine stipulat ce înseamnă un marcaj turistic și  cum se face. Sunt niște cerințe minimale: grad de dificultate, timpul de mers, diferența de nivel, sunt niște aspecte de care trebuie ținut cont”, a explicat Leonid Moscviciov.

Acesta atrage atenția că amenajarea/reamenajarea traseelor turistice și montarea panourilor informative fără aprobarea administratorului fondului cinegetic sau a custodelui ariei naturale protejate este contravenție, iar cei prinși riscă amenzi usturătoare.

„Salvamont vine în întâmpinarea acestor asociații sau persoane, le putem ajuta și înregistrăm și în baza noastră de date aceste trasee ca să putem interveni în caz de accident. Sunt tot felul de semne neconvenționale, și la fel, legea prevede foarte clar ce semne putem folosi în pădure, nu poți să te duci și să faci tot felul de marcaje. Este contravenție și se sancționează și amenajarea, reamenajarea de trasee turistice sau instalarea de panouri informative fără avizul administratorului sau custodelui ariei naturale protejate (…) Orice persoană fizică sau asociație  care dorește să ne ajute sau are o inițiativă în zona asta, poate lua legătura cu Serviciul Public Salvamont și cu siguranță colegii mei o să vină în întâmpinarea lor”, a mai spus șeful Salvamont Covasna.

Potrivit acestuia, astfel de marcaje apar din ce în ce mai des în tot județul, inclusiv în pădurile și potecile din zona Bodoc și Mestecănișul de la Reci. Problema este cu atât mai mare cu cât este greu de dovedit cine le realizează și cu ce scop.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio