Ştiri

Reportajul Sky News cu „traficanții” români de arme e o înscenare. Suspecții au fost ridicați de DIICOT

Răsturnare de situaţie în cazul reportajului Sky News despre presupuşii traficanţi de arme din România. Intermediarul întregii afaceri spune că jurnalistul britanic ştia că cei pe care îi intervievează nu sunt infractori şi chiar i-ar fi plătit să apară în înregistrare. De altfel şi replicile din material ar fi concepute chiar de Stuart Ramsey. Intermediarul a fost ridicat de procurorii DIICOT, iar casele bărbaţilor care apar în reportaj sunt percheziţionate acum de procurori.

Au apărut primele imagini cu armele care aparțin presupușilor traficanți din reportajul Sky News. Armele de vănătoare ar fi deținute legal. Armele sunt de tip AK, una dintre arme este produsă în România, însă există o diferență foare mare între armele de asalt AK 47 și armele de vănătoare.

Publicitate

\"arme\"

Presupușii traficanți de arme din România ar fi primit de la jurnalistul britanic 2000 de euro pentru a apărea în acest material.

O cronologie a faptelor descoperită de anchetatorii români în ultimele 48 de ore. Interesul celor de la Sky News s-ar fi materializat în data de 18 iulie 2016, atunci când reprezentanții postului ar fi sunat un român care lucra în Marea Britanie, cerându-i acestuia să le fie călăuză în România, în dorința jurnaliștilor de a realiza un reportaj despre traficul de arme în Europa.

Traficul de arme în Europa era tema propriu-zisă comunicată românului care lucra în Marea Britanie, dar și modul în care românii dar și cetățenii europeni se pot feri și contracara acest trafic.

Pentru a realiza acest reportaj s-a stabilit o dată ulterioră în care reprezentanții postului Sky News ar fi ajuns pe aeroportul din Târgul Mureș. Aceștia au ajuns în data de 29 iulie, iar a doua zi împreună cu călăuza română, s-au întâlnit cu acești presupuși traficanți, cerându-le să facă rost de două cagule și să execute o filmare într-o zonă muntoasă. Românul care a fost audiat de către anchetatori ar fi povestit că ar fi primit mai multe geci de camuflaj pe care ar fi trebuit să le poarte pe durata întregii filmării.

Dialogul din filmarea vizionată ar fi fost scris, impus și pus să învețe acele replici chiar de reporterul care a efectuat acest reportaj în Mureș. Reprezentanții postului de televiziune Sky News au părăsit țara noastră în data de 01 august.

Bărbatul care a făcut legătura între reporterii Sky News și presupușii traficanți de arme a fost reținut și este audiat, iar casele persoanelor care apar în reportaj sunt percheziționate.

După apariția materialului procurorii DIICOT au început verificări și au decis să deschidă o anchetă pentru fapte de contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Au reușit între timp să îi identifice pe cetățenii români care apar în materialul dat publicității de jurnaliștii de la Sky News la finalul săptămânii trecute.

Sunt șapte percheziții în desfășurare în Bistrița-Năsăud și Târgu Mureș pentru ridicarea armelor, dar și pentru ridicarea celor patru persoane care apar în material. În cursul nopții trecute, o a cincea persoană despre care sunt informații că ar fi cetățeanul român care a intermediat relația dintre presupușii contrabandiști de arme și jurnaliștii de la Sky News a fost deja ridicată și adusă deja la audieri la sediul DIICOT din Capitală.

Din informații strânse de procurori până în momentul de față se pare că armele prezentate sunt arme de vânătoare și erau deținute legal. Vor fi făcute audieri pentru a se clarifica întreaga situație, mai ales că materialul difuzat de Sky News sugera că sunt probleme grave cu traficul de arme în România, arme care ar ajunge chiar la celule teroriste.

Jurnalistul britanic care a realizat reportajul despre traficanţii de arme respinge acuzaţiile oficialilor români. El susţine că s-a întâlnit cu traficanţi români de arme pentru că i-au inspirat \”încredere\”, iar aceştia n-ar fi fost deranjaţi că sunt filmaţi pentru că nu se tem de autorităţi. Ambasadorul român în Marea Britanie declarase că materialul Sky News este \”o făcătură\”.

Stuart Ramsay spune că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere.

Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, spune jurnalistul britanic.

Publicitate
Publicitate
banner we radio