Ştiri locale

Provocarea verii: renunți la fumat timp de 6 săptămâni și poţi câștiga o vacanță de 1.200 de euro!

Fumătorii care aleg să renunțe la acest viciu pot câștiga o vacanță în valoare de 1.200 de euro, dar și alte premii, dacă se înscriu în campania „Renunți și câștigi”, organizată în colaborare  cu Agenția Națională Antidrog, prin centrele județene, și direcțiile de sănătate publică.

Provocarea se va desfășura pe o perioadă de 6 săptămâni, timp în care participanții vor primi săptămânal consiliere psihologică gratuită și vor fi informați despre efectele negative pe care consumul de tutun le are asupra sănătății.

Publicitate

Înscrierea participanților se poate face până în data de 31 mai, de Ziua Mondială fără Tutun, accesând link-ul https://renuntisicastigi.ro, iar concursul se va desfășura până în data de 12 iulie.

Câștigătorul va fi testat la finalul celor 6 săptămâni

Coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Covasna, Liliana Lazea, a explicat într-un interviu la We Radio că la finalul concursului, câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți, iar pentru a putea intra în posesia premiului acesta va trebui să treacă cu brio testul pentru depistarea nicotinei din organism.

„Persoanele care se vor înscrie vor primi un link, vor avea de parcurs anumiți pași, zilnic vor avea de completat un scurt chestionar de 4-6 întrebări, iar la final, prin tragere la sorți, va fi extras un câștigător. Această perioadă de 6 săptămâni trebuie să fie cât se poate de serioasă pentru că la momentul validării câștigătorului, acesta își va da acordul pentru a fi verificat. Dacă se confirmă că nu mai există nicotină în organism, înseamnă că în cele 6 săptămâni persoana respectivă nu a mai fumat niciun fel de țigară, nici clasică, nici electronică, cu aburi. Noi încercăm prin astfel de concursuri și campanii să facem tinerii să înțeleagă că renunțarea la fumat este un beneficiu major pentru sănătate, totul revine la normal, organismul se înzdrăvenește și te simți mult mai bine. Invităm persoanele care vor să își pună ambiția să încerce să se lase de fumat, să se înscrie la acest concurs, să ne spună care au fost beneficiile, și poate câștigătorul marelui premiu va fi din județul Covasna”, a spus Liliana Lazea.

Campania va cuprinde o serie de activități de prevenire a consumului de tutun adresate elevilor, atât în mediu on-line cât și în comunitate. Astfel, specialiștii CPECA Covasna vor promova materiale informative pe pagina oficială de a centrului, vor derula activități de informare privind riscurile consumului de tutun și beneficiile renunțării la fumat, în unitățile de învățământ din județ și în comunitate, și vor îndruma fumătorii să se înscrie în concurs.

31 mai, Ziua Mondială fără Tutun

Campania este derulată în preajma Zilei Mondiale fără Tutun, marcată în fiecare an în data de 31 mai, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile asociate fumatului.

Potrivit Agenției Naționale Antidrog, din 2019 și până în prezent, și în strânsă legătură cu pandemia COVID-19, milioane de fumători au conștientizat care sunt riscurile la care se expun prin consumul de tutun.

Specialiștii atrag atenția că fumatul este responsabil pentru 8 milioane de decese anual, iar studiile efectuate în perioada pandemiei au demonstrat că persoanele care fumează au o predispoziție mai mare decât nefumătorii să dezvolte simptome severe de COVID-19.

Printre beneficiile imediate ale renunțării la fumat, specialiștii amintesc scăderea tensiunii arteriale și a ritmului bătăilor inimii (la 20 de minute de la ultima țigară); scăderea nivelului de monoxid de carbon (după 12 ore); îmbunătățirea circulației arteriale și creșterea capacității pulmonare (între două și 12 săptămâni); respectiv îmbunătățirea capacității respiratorii și diminuarea tusei tabagice (de la una până la 9 luni).

De asemenea, la un an de la renunțarea la fumat, riscul dezvoltării bolii coronariene se reduce la jumătate; între 5 și 15 ani riscul de infarct este egal cu cel al unui nefumător, iar riscul de cancer pulmonar sau esofagian scade după 10 ani de la renunțare.

„Epidemia de tutun, una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice”

Potrivit reprezentanților CPECA Covasna, epidemia de tutun reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice cu care omenirea s-a confruntat, ucigând anual peste 8 milioane de persoane, comparativ cu pandemia COVID-19 unde s-au raportat aproximativ 3.3 milioane de decese în 2020.

„Tutunul este singurul produs consumat legal care poate ucide până la jumătate din cei care îl folosesc ca atare, în comparație cu COVID-19, care ucide aproximativ 3% din populația afectată. Este cea mai prevenibilă cauză de mortalitate”, se arată într-un comunicat al centrului județean.

Mai multe informații despre concursul „Renunți și câștigi”, formularul de înscriere și regulamentul de participare pot fi găsite AICI. Campania este organizată de Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, împreună cu Agenția Națională Antidrog, prin centrele județene, și direcțiile de sănătate publică.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio