Ştiri locale

Protecția Consumatorilor Covasna, recomandări pentru sezonul cald: „Pe timpul verii, atenție sporită la produsele perisabile!”

În perioada verii, riscul toxiinfecțiilor alimentare crește, alimentele se degradează mai ușor și pot deveni periculoase pentru sănătatea consumatorului. Temperatura afectează procesele chimice și biologice, astfel că descompunerea ingredientelor alimentare se face mai ușor. În plus, microorganismele tind să se înmulțească mai bine la căldură.

La solicitarea We Radio, Comisariatul județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna a explicat la ce trebuie să fie atenți cumpărătorii atunci când achiziționează diferite produse, specifice sezonului cald.

Publicitate

Nu decongelați și recongelați un produs alimentar!”

Pe timpul verii, atenție sporită la produsele perisabile! La cumpărarea alimentelor din magazine verificaţi data durabilității minimale a produsului, lista ingredientelor și dacă este respectată temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar în magazin. Respectați și dumneavoastră această temperatură acasă! Nu decongelați și recongelați un produs alimentar, dacă producătorul interzice această acţiune și nu cumpărați alimente din locuri neautorizate”, recomandă reprezentanții CJPC Covasna.

Recomandări sunt și în ceea ce privește alegerea restaurantelor sau a unităților de alimentație publică. În primul rând, consumatorii trebuie acorde o atenție deosebită curățeniei din unitatea respectivă. Potrivit CJPC Covasna, în timpul anumitor controale au fost descoperite, printre altele, fețe de masă murdare, toalete neigienizate, sau incinte cu puternic miros de clor.

O friptură mai arsă poate masca faptul că respectiva carne nu este foarte proaspătă  

Și felul în care sunt pregătite și servite produsele alimentare trebuie să ne dea de gândit. Spre exemplu, dacă o friptură este mai arsă, acest lucru poate masca un anumit grad de alterare a cărnii.

Unele controale au depistat incinte cu pereți murdari, cu zugrăveala exfoliată, feţe de masă murdare sau cu urme ale arsurilor provocate de ţigări, scaune dezlipite, grupuri sanitare murdare, fără săpun şi hârtie igienică, sau în care mirosul de clor te sufocă. Apoi, verificaţi dacă în lista meniu sunt afişate cantitatea şi preţul produselor, analizaţi modul de prezentare a personalului de servire (echipamentul de protecţie, curățenia mâinilor, prezenţa rănilor/zgârieturilor etc.). Verificaţi în lumină gradul de curăţenie al paharelor existente pe masă, analizaţi gradul de curăţenie a tacâmurilor și analizaţi organoleptic felurile de mâncare aduse, iar dacă aveţi suspiciunea de produs alterat, refuzaţi mâncarea. În cazul fripturilor, prezenţa unor zone mai arse poate masca un anumit grad de alterare a cărnii din care a fost preparată. Deşi este greu de apreciat, în cazul în care aveţi de la început suspiciuni privind cantitatea netă a porţiei, refuzaţi produsul şi solicitaţi cântărirea acestuia”, mai transmit reprezentanții instituției.

Cum alegem înghețata? Unul dintre cele mai căutate produse în sezonul cald ne poate băga în spital

Înghețata și alte produse congelate trebuie să fie atent verificate înainte de a fi cumpărate, întrucât pot prezenta urme de recongelare. Produsele cu ambalajele murdare, deteriorate, sau care nu sunt închise etanș ar trebui evitate.

Acordați atenţie condițiilor de depozitare atât în magazinul de desfacere, cât şi la domiciliu. Produsele alimentare congelate, deci şi înghețata, trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gust şi miros nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Nu achiziționați produse pentru care aveţi suspiciuni că au fost decongelate şi apoi recongelate, acordaţi atenţie modului de prezentare a ambalajului și nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar sau nu este închis etanş. Citiţi data durabilităţii minimale și refuzaţi produsele care prezintă data modificată, depăşită sau pe care nu este înscrisă aceasta. La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstrati bonul de casă pentru a putea proba provenienţa produsului, în cazul unei reclamaţii”, mai transmit reprezentanții instituției.

Până la finalul lunii trecute, OPC Covasna a retras de la comercializare 280 kg de produse alimentare neconforme în urma controalelor derulate pe raza județului.   

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio