Ştiri locale

Primarul Antal Árpád va transmite o scrisoare preşedintei Comisiei Europene pentru a interveni în problema urşilor

Un urs care a intrat în cursul zilei de miercuri în municipiul Sfântu Gheorghe şi în localitatea aparţinătoare Chilieni, unde a omorât o capră, a fost împuşcat, a anunţat joi, primarul Antal Arpad. Acesta este al doilea urs recoltat în acest an în Sfântu Gheorghe, iar problema este una foarte gravă, pentru că animalele sălbatice pun în pericol viaţa şi bunurile locuitorilor din această zonă.

Pentru a încerca să găsească o rezolvare, primarul Antal Árpád va transmite o scrisoare preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a interveni în problema urşilor. Redăm mai jos scrisoarea integrală.

Publicitate

În atenția doamnei Ursula Von Der Leyen, Președintele Comisiei Europene

Stimată doamnă președintă,

În zona mea, în orașul Sfântu Gheorghe, salutăm pe deplin inițiativa dumneavoastră de a relua planurile de revizuire a statutului de protecție a lupilor cenușii în Uniunea Europeană, așa cum a fost anunțat în urmă cu câteva zile. Din câte am înțeles, Comisia îndeamnă autoritățile locale să protejeze efectivele de animale și să ia măsuri acolo unde este necesar. Având în vedere că ați lansat recent o inițiativă de colectare a datelor relevante privind numărul de lupi din Uniune, am dori să ne alăturăm acestui efort și să atragem atenția asupra necesității urgente ca și statutul protejat al urșilor bruni să fie inclus într-un plan de revizuire similar.

În calitate de primar care conduce un oraș care este adesea scena unor urși care se plimbă pe străzi, nu pot decât să salut faptul că Uniunea Europeană a decis să abordeze în sfârșit această problemă. Într-adevăr, suprapopularea anumitor animale sălbatice, cum ar fi lupii și urșii, a dus la conflicte în zona noastră, nu doar atunci când este vorba de fermieri, ci reprezintă un pericol zilnic pentru viețile cetățenilor din această zonă.

Faptul că urșii sunt animale strict protejate a dus la faptul că mulți urși trăiesc în apropierea localităților din România, iar aceștia nu atacă doar animalele, ci pun în pericol viața oamenilor. În zona noastră, atacul urșilor asupra animalelor este un fenomen destul de frecvent și, din păcate, au existat cazuri extreme în care urșii au ucis oameni în ultimii ani.

În ciuda acestui fapt, nu am reușit să abordăm situația suprapopulării de urși din România, pur și simplu pentru că problema nu poate fi rezolvată prin relocarea urșilor sau împușcarea câtorva urși individuali. Urșii relocați se întorc de foarte multe ori, pur și simplu pentru că, din cauza suprapopulării pădurilor, nu-și găsesc un spațiu pentru ei, iar împușcarea unui urs înseamnă că alții îi iau rapid locul. Așadar, măsurile disponibile în prezent în această privință sunt destul de limitate și nu permit o soluție reală pentru o situație care se înrăutățește tot mai mult.

Aș vrea să menționez că, potrivit statisticilor Ministerului Mediului din România, între 2016 și 2021, deci în doar cinci ani, au avut loc 154 de atacuri ale urșilor asupra oamenilor, din care 14 au fost mortale.

Prin urmare, solicit Comisiei Europene și dumneavoastră personal, doamnă președinte, să extindeți planul de revizuire și la urșii bruni, deoarece situația în acest sens în România a ajuns la un nivel alarmant și este nevoie tot mai mare ca Comisia să abordeze direct această problemă, așa cum a abordat situația lupilor. Nu am așteptat doar o inițiativă similară, ci am încercat să lărgim legislația din România, pentru a proteja viața oamenilor și a animalelor și pentru a introduce un program care să ducă la controlul populației de urși, prin readucerea acesteia la un nivel sustenabil. Însă, din păcate, eforturile noastre nu au adus rezultatele scontate și continuăm să ne luptăm săptămânal cu problema urșilor în zona noastră, inclusiv în orașul meu.

Este imperativ ca autoritățile locale să abordeze această problemă într-un mod foarte serios și foarte amănunțit, dar pentru a face acest lucru, avem nevoie de sprijinul deplin al Uniunii Europene. Prin urmare, nu pot să subliniez cât de mult salut inițiativa de reevaluare a situației fiecărui animal protejat, care nu mai este amenințat de dispariție, dimpotrivă, suprapopularea speciei creează mult stres în cadrul speciei care rezultă din supraaglomerarea zonei de viață și lipsa de spațiu. De asemenea, conviețuirea dintre oameni și animalele sălbatice este un aspect foarte important, dar rezultatul muncii oamenilor, precum și viața oamenilor trebuie să fie protejate și trebuie să reprezinte o prioritate atât pentru autoritățile locale, cât și pentru Uniunea Europeană.

Subliniem în mod expres dorința noastră ca inițiativa privind lupii să fie extinsă și asupra urșilor bruni și sperăm ca acest subiect să se regăsească pe agenda Comisiei cât mai curând.

Vă salutăm cu drag,

Árpád Antal, primarul municipiului Sfântu Gheorghe

P.S. Vă recomand cu drag un articol recent din Politico despre gravitatea acestei probleme: “Romania wrestles with bear problem”.

Publicitate
banner we radio