
Președintele Colegiului Medicilor de Familie din județ: „Declarația pe proprie răspundere la începutul școlii este o idee minunată! Nu știu de ce sunt așa de porniți părinții”
Mai sunt doar 3 săptămâni până la începerea noului an școlar, iar Guvernul a anunțat deja câteva măsuri pe care le ai în calcul pentru ca elevii să se întoarcă în siguranță în bănci, printre care și o declarație pe proprie răspundere pe care părinții trebuie să o completeze și semneze dacă vor ca cei mici că fie primiți la ore.
Documentul i-a revoltat pe părinți, odată ce aceștia au realizat că ar putea răspunde penal pentru fals în declaraţii.
Președintele Colegiului Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Sereș, consideră însă că măsura introducerii unei declarații pe propria răspundere este „o idee minunată”, deoarece părinții nu sunt nevoiți să facă drumuri la cabinetul medicului de familie pentru adeverințe, de exemplu, însă subliniază că prin semnarea documentului părintele nu pune un diagnostic medical, fiind vorba doar despre un triaj observaţional, în urma căruia să nu-și trimită copilul în colectivitate dacă a avut temperatură sau simptomele unei infecții respiratorii.
„Părinții sunt așa de revoltați pe declarația asta pe proprie răspundere, dar mie mi se pare o idee minunată pentru că nu îi pune pe drumuri, nu trebuie să vină la cabinet. Nu știu de ce sunt așa de porniți pentru că nu este vorba despre un diagnostic! Deci, ideea este să nu îi pună pe drumuri și să stea la cozi la cabinete. Tot ce trebuie să facă este să scrie că cel mic este sănătos, atât! Nu trebuie să dea niciun diagnostic! Nu știu de ce sunt revoltați, dar este o idee foarte bună pentru că nu trebuie să se plimbe dintr-o aglomerație într-alta”, a spus președintele Colegiului Medicilor de Familie din Covasna, dr. Lucia Sereș.
Declarația condiționează primirea elevilor în colectivitate la începutul fiecarui ciclu de prezenţă fizică în spațiul scolar și va fi prezentată la triajul epidemiologic la intrarea în unitatea de învăţământ.
Concret, părinții se angajează că în cele 14 zile anterioare începerii şcolii, copilul nu a prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri în gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree etc.); nu a fost diagnosticat cu COVID-19; și nu a intrat în contact cu o persoană testată pozitiv.
Vineri, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți a declarat că a cerut modificarea prevederilor potrivit cărora copiii vor fi acceptați la școală doar dacă vor prezenta declarația pe proprie răspundere din partea părintelui, susținând că părinţii nu au competenţe medicale ca să îşi asume declaraţia.
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat recent că ar trebui să fie introdusă o sintagmă precum „după cum cunosc”, pentru ca părintele să nu poată fi acuzat de rea intenţie în caz că nu a recunoscut un simptom specific COVID-19.
Noul an școlar preuniversitar începe în data de 14 septembrie.
(Ioana Ardeleanu)
