Ştiri locale

Prefectura Covasna atrage atenţia că persoanele care nu respectă carantina vor fi carantinate instituţionalizat pe cheltuiala lor

Instituția Prefectului – Județul Covasna atrage atenția că persoanele carantinate conform Legii 136/2020, care nu respectă măsura carantinării, în afară de amenda contravențională se va dispune asupra lor carantinarea instituționalizată pe o perioadă de 14 zile, iar cheltuielile aferente vor fi suportate de contravenient.

Măsura de carantinare/izolare aplicată cetățenilor români, în conformitate cu prevederile Legii 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic:
– În conformitate cu prevederile Art. 7, alin. 1) „Carantina persoanelor se instituie pe baza informaţiilor ştiinţifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special desemnat de autorităţi” și care s-au aflat în contact cu o persoană confirmată pozitiv la testarea COVID-19 sau care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat.
– Art 8, alin.1) „Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive” și se instituie „la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora” pentru o perioadă prestabilită de 14 zile.
– În cazul persoanelor care refuză sau încalcă măsura carantinării, conform Art.7 din Lg. 136/2020 republicată, contravenienților li se va emite de către Direcția de Sănătate Publică decizia de carantinare într-o unitate special desemnată de autorități pentru carantinare instituționalizată pentru o perioada de 14 zile. Respectând prevederile Art. 5 alin. 5) din același act normativ „persoanele care nu respectă măsura de carantină la domiciliu sau la locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile aferente carantinării în spaţiul special desemnat de autorităţi”.

Publicitate
Publicitate
banner we radio