Ştiri locale

Prefectura amână mutarea examenului auto la Sfântu Gheorghe şi organizează dezbatere publică

 

Propunerea Serviciului Comunitar Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, din subordinea Prefecturii Covasna, ca proba practică pentru obţinerea permisului să fie susţinută doar în municipiul Sfântu Gheorghe, nu şi în celelalte localităţi, nu va fi pusă în aplicare de la 1 decembrie, cum se stabilise iniţial, aceasta urmând să fie supusă, în prealabil, dezbaterii publice.

„Am decis să nu aplicăm măsura de la 1 decembrie, având în vedere interesul public ridicat manifestat faţă de modificările anunţate anterior, iar în perioada imediat următoare să iniţiem o dezbatere publică, pentru ca toţi cetăţenii interesaţi să îşi poată exprima punctul de vedere”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, conducerea Serviciului Comunitar Permise de Conducere şi cea a Prefecturii Covasna anunţaseră, în cadrul unei conferinţe de presă comune, că proba practică se va putea susţine numai la Sfântu Gheorghe, măsura fiind luată în scopul creşterii gradului de siguranţă rutieră şi îmbunătăţirii serviciilor oferite cetăţenilor, prin reducerea perioadei de programare.

Tot atunci, s-a făcut public faptul că, în urma unei analize efectuate la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere, s-a constatat că pe raza judeţului Covasna există un grad de dificultate diferit între punctele de examinare, care a dus la apariţia unui „fenomen de migrare” a candidaţilor către punctele de examinare din afara localităţii reşedinţă de judeţ, cu un grad de dificultate mai scăzut.

Totodată, s-a constatat că perioada de programare a examenelor este simţitor mai mare în celelalte localităţi, prin urmare, s-a propus o soluţie în vederea aplicării unui sistem unitar de programare şi examinare.

Măsura a fost însă contestată atât de reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai şcolilor de şoferi, cât şi de către candidaţi, care au considerat-o „inechitabilă”.

Subiectul a fost, de altfel, discutat şi în cadrul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Covasna şi a ajuns, prin intermediul senatorului UDMR de Covasna Fejer László Ödön, în atenţia comisarului-şef Florin Catană de la Direcţia Rutieră a Poliţiei Române.

„Fiind membru al Comisiei de transport în cadrul Senatului României, nu sunt de acord cu argumentele aduse de către prefectul judeţului privind susţinerea examenului pentru obţinerea permisului de conducere în reşedinţa judeţului, acest fapt va cauza creşterea tarifelor pentru examen şi vor fi puşi pe drumuri toţi candidaţii la examen din judeţ. Comisarul-şef Florin Catană a reacţionat pozitiv la cele auzite şi a declarat că, de fapt, cauza reală a problemei este lipsa de personal autorizat pentru desfăşurarea examenelor. Ca o soluţie care ar putea fi aplicată pentru rezolvarea acestei probleme ar fi ca primul examen să fie ţinut în oraşul în care a învăţat candidatul iar în cazul în care acesta nu a trecut examenul, al doilea să fie ţinut în reşedinţa de judeţ, respectiv municipiul Sfântu Gheorghe”, a precizat senatorul Fejér László Ödön, într-un comunicat de presă.

Acesta a adăugat că intenţionează să vină cu o propunere legislativă pentru ca lipsa personalului din cadrul Poliţiei Române pentru desfăşurarea probelor practice să poată fi suplinită prin ‘personal civil autorizat’, conform unei practici funcţionale în mai multe state membre ale Uniunii Europene.

(Agerpres)

 

Publicitate
banner we radio