Ştiri

Precizările lui Raed Arafat pentru fiecare măsură: De ce se închid magazinele mai devreme şi şcolile de tot

Cum va arăta o zi din viața fiecărui român începând de luni, 9 noiembrie, când România intră în carantină parțială? Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat la Digi24 cum trebuie să arate declarația pe propria răspundere, care sunt magazinele care se închid la ora 21.00 și care e motivul pentru care s-a decisînchiderea școlilor la nivel național.  

Precizările lui Raed Arafat au avut în vedere fiecare măsură impusă prin hotărârea de Guvern, care intră în vigoare din 9 noiembrie și va fi valabilă pentru 30 de zile. 

Publicitate

De ce se închid piețele și în ce măsură se așteaptă autoritățile la aglomerarea supermarketurilor?

Raed Arafat: Rămân piețele în spațiile deschise. Unii administratori au mutat tarabele din interior. Vorbim de 30 de zile în care vom aplica aceste măsuri, apoi vom analiza situația. Este posibil să apară în anumite zone aglomerație în supermarket. Acolo însă se măsoară temperatura, se poartă masca, se face plata cu cardul. Măsurile luate reduc contactul fără a provoca un impact major. Majoritatea piețelor sunt în spații deschise, iar cele închise vor găsi variante de funcționare. E posbil să existe o anumită creștere a fluxului pentru cei care merg în magazine și supermarketuri, dar acolo sunt mai bine controlate aspectele ce țin de siguranță.

Care sunt magazinele care se închid la ora 21.00 și ce rămâne deschis?

Raed Arafat: Toate magazinele, cu excepția benzinăriilor, farmaciilor, plus cei care au livrări la domiciliu, restaurante, firme de transport care preiau mâncare, se vor închide la ora 21. Supermarketurile se închideau la 22, s-a redus programul cu o oră pentru ca până la 23 oamenii să poate ajunge acasă, când intră în vigoare restricția de ciruclatie, valabilă între 23.00 și 05.00.

Care este rațiunea restricțiilor de circulație impuse între 23.00 și 05.00?

Raed Arafat: În acest interval se mișcă foarte mult tinerii, ei se vizitează, sunt întâlniri în apartamente, mai ales în timpul weekendului. Rațiunea între 23 și 5 este ca tinerii să nu mai umble în apartamente, pentru petreceri. În Spania a fost una dintre modalitățile de răspândire a virusului, s-a făcut analiză. Tinerii cumpărau produse și mergeau în apartamente. Impactul cel mai mare va fi în timpul weekendului.

Cum trebuie să arate și ce trebuie să conțină declarația pe propria răspundere?

Raed Arafat: E nevoie de declarație scrisă și semnată de mână, în care să fie specificat scopul ieșirii. Va exista și un model, dar important este să aibă datele personale, motivul ieșirii și semnătură. Motivele sunt clare: activitate profesională, asistență medicală care nu suportă amânare, cumpărarea de medicamente. Altfel, e necesară adeverință de la angajator sau legitimație pentru cei care ajung târziu acasă. Este același model de adeverință că în starea de urgență: subsemantul, datele, adresa, motivul ieșirii și semnătură, de prezentat agentului. Vezi AICI modelele de declaraţii.

Școala se desfășoară în regim fizic în alte state. În România de ce s-au închis școlile?

Raed Arafat: Unele studii spun că școala nu e un loc prin care copiii răspândesc virusul. Altele spun că școala joacă un rol în acest sens. La noi e o limitare a contactului. Noi avem deja scenariile, unele județe sunt roșii și au învățământ online, astfel că s-a luat măsura de limitare a contactului la nivel național. În plus, o parte din părinți doresc acest lucru și o parte din profesori sunt de acord cu învățământul online. În analiză noastră a fost luat în calcul că până acum erau școli în țară care funcționau online. Poate fi considerată și epidemiologică această decizie. Există țări care au luat măsura pe regiuni, dar asta nu înseamnă că e greșit că noi am luat această decizie. Sunt alte măsuri pe care noi le-am luat și alții nu și invers. Ca o concluzie, motivul pentru care școală a fost trecută la online este reducerea mobilității și a contactului și reducerea răspândirii de la copil la familie.

Publicitate
banner we radio