Ştiri locale

Poştaşii covăsneni au strâns aproape 3.500 de semnături pentru salarii şi condiţii mai bune de muncă

Poştaşii din judeţul Covasna, nemulţumiţi de salarii şi condiţiile de muncă, au adunat aproape 3.500 de semnături de susţinere pentru o serie de revendicări ce vizează, printre altele, respectarea concediilor de odihnă, deblocarea posturilor vacante şi acordarea unor bonusuri.

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din judeţul Covasna, Cornel Radu, a declarat marţi, că în urma restructurării Companiei Naţionale Poşta Română, numărul angajaţilor a scăzut considerabil, ajungând în situaţia de a nu-şi mai putea lua concedii de odihnă.

„Am avut cândva opt oficii urbane şi în momentul de faţă avem numai şase, am avut 11 oficii rurale, iar acum avem numai trei, am avut ghişee exterioare 22, acum avem 10, am avut 83 de agenţii şi în momentul de faţă avem 48. Din aceste 48 avem 21 simple, ceea ce înseamnă că deservesc o singură localitate mai mare, iar restul de 27 sunt duble sau triple, ceea ce înseamnă că un agent poştal deserveşte câte 2-3-4 localităţi, adică două-trei mii de oameni. Avem salariaţi, în jur de 50-60, mai ales din mediul rural, care nu şi-au luat concedii de odihnă de trei, dacă nu de patru ani. Dacă poştaşul sau agentul poştal pleacă cinci zile în concediu de odihnă, în acest timp nu poate să ducă nimeni corespondenţa, lui i se adună şi urmează ca la întoarcere să ducă şi tot ce s-a strâns într-o săptămână. Dar aici intervin alte probleme, în acest timp pot să vină diverse citaţii şi am avut colegi care au fost penalizaţi pentru nerespectarea timpilor de distribuţie”, a declarat Cornel Radu, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a mai spus că sindicatul a adunat până acum aproape 3.500 de semnături din tot judeţul pentru modificarea articolului 83 din Codul Muncii, astfel încât să permită înlocuirea agenţilor pe perioadă determinată, respectiv pe timpul concediilor. Cornel Radu a mai spus că „multe elemente din Contractul Colectiv de Muncă nu se respectă”, inclusiv acordarea cadourilor de 1 şi 8 martie, de Paşti şi de Crăciun.

Secretarul general al Sindicatului, Cosmin Boricean, a menţionat că revendicările poştaşilor sunt îndreptăţite, nefiind vorba despre o meserie uşoară. „Poştaşii sunt nişte oameni conştiincioşi, oameni care sunt obişnuiţi să muncească şi pe vreme rea şi când au probleme medicale. Solicitarea agenţilor şi factorilor poştali ca funcţia lor să fie introdusă în lista celor cu condiţii deosebite de muncă ni se pare un lucru foarte normal, pentru că ei sunt nevoiţi să străbată, mai ales cei din mediul rural, dar şi cei din urban, să străbată prin ger, arşiţă, ploaie, viscol, nu contează, zeci de kilometri pe orizontală şi pe verticală, în interiorul blocurilor, cu câte 10-20 de kilograme atârnate de gât. Creşterea veniturilor salariale şi majorarea în sumă fixă a salariului se impune pentru că nu s-a mai făcut de foarte mult timp”, a declarat Cosmin Boricean.

Liderii sindicali au mai spus că dacă revendicările nu vor fi soluţionate, este foarte posibil ca poştaşii să organizeze luna viitoare mitinguri în fiecare judeţ din ţară, precum şi la sediul Companiei Naţionale Poşta Română din Capitală.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio