Ştiri locale

Piscina acoperită din Sfântu Gheorghe se redeschide la finalul lunii martie. Lucrările de reabilitare încep abia anul viitor

Baza de înot şi recreere din Sfântu Gheorghe, aflată pe strada Lunca Oltului, va fi redeschisă la finalul lunii martie, iar lucrările de reabilitare anunţate de Primăria Sfântu Gheorghe în urmă cu câteva luni, vor fi demarate abia anul viitor, a anunţat primarul municipiului, Antal Árpád, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, decizia de redeschidere a Piscinei a fost luată ca urmare a faptului că societatea care administrează bazele de agrement şi sportive ale Municipalităţii a beneficiat de o reducere cu 75% a facturii la gaze naturale pe luna februarie, dar şi în urma ridicării restricţiilor impuse în timpul stării de alertă, astfel că numărul clienţilor nu va mai fi limitat.

Publicitate

Cei de la Sepsi ReKreativ au primit factura storno pentru gaze naturale, pentru luna februarie este o plafonare pe 360.000 de lei. Asta înseamnă că în loc de 480.000 lei, vor plăti 120.000 lei, deci e o reducere cu 75% practic, foarte mult. Este unul dintre motivele pentru care am decis ca începând cu data de 28 martie să redeschidem Piscina. Al doilea ar fi faptul că nu mai sunt restricţii şi pot merge mai multe persoane în acelaşi timp la piscină. Am simţit şi eu că oamenii îşi doresc acest lucru. Am spus că nu putem suporta un minus de 3 milioane de lei, dar un minus de 1 milion de lei putem să îl suportăm, pentru că şi aşa va fi un minus. Toţi cei care merg la piscină trebuie să ştie că biletul lor este subvenţionat de Primărie”, a explicat primarul Antal Árpád.

Acesta a menţionat şi că Primăria intenţionează să reia programul „Iniţiere în sport”, lansat în urmă cu aproape 4 ani, şi destinat copiilor din grădiniţe, clasele pregătitoare şi primare, urmând ca un număr de aproximativ 3.600 de elevi din Sfântu Gheorghe să poată beneficia gratuit de cursuri de înot şi patinaj pe gheaţă, la Arena Sepsi.

Vom reporni şi programul Iniţiere în sport pentru aproximativ 3.600 de elevi din municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv cei din grupele mari de la grădiniţă şi elevii din clasele 0-4. Încercăm să extindem acest sporgram şi spre Piscină (…) Noi am spus că ne dorim ca fiecare copil din Sfântu Gheorghe, cu ajutorul acestui program iniţiat şi finanţat de Primărie, să înveţe să înoate şi să patineze”, a mai spus Antal Árpád.

În ceea ce priveşte reabilitarea Bazei de înot, care ar fi trebuit să înceapă în acest an printr-un proiect cofinanţat din fonduri norvegiene, edilul a declarat că Primăria va căuta soluţii pentru ca lucrările să înceapă odată ce noua piscină a Universităţii Sapientia, care se construieşte la Sfântu Gheorghe, va fi dată în folosinţă.

Am decis să începem lucrările de modernizare la Piscină doar anul viitor, vom vedea când şi cum va începe construcţia noii piscine la Sapientia, şi poate reuşim să ne corelăm în aşa fel încât să începem aici lucrările atunci când deja va putea fi folosită piscina de acolo ca să nu rămânem fără piscină”, a mai spus primarul.

În urmă cu aproape două luni, Primăria Sfântu Gheorghe anunţa că nu va mai redeschide piscina până când aceasta nu va fi reabilitată, întrucât pierderile cu funcţionarea sunt foarte mari, fiind cauzate, printre altele, de faptul că încălzirea este realizată de o centrală veche cu consum foarte mare şi randament scăzut, iar pierderile de căldură sunt foarte mari din cauza geamurilor foarte vechi şi a faptului că clădirea nu este izolată termic.

Reprezentanţii Primăriei aminteau că din aceste motive instituţia subvenţionează de ani de zile preţurile biletelor, iar cu timpul cheltuielile au crescut de la an la an, culminând în acest an cu scumpirile foarte mari la preţul gazelor şi energiei electrice.

Piscina din Sfântu Gheorghe a fost prima de acest gen construită în Secuime la mijlocul anilor ’90, însă din păcate nu a fost realizată la cele mai înalte standarde, din această cauză având pierderi foarte mari de-a lungul anilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio