Ştiri locale

Peste 4 tone de deşeuri colectate de SGA Covasna de pe cursurile de apă din judeţ, în cadrul campaniei naţionale Curăţăm România

Campania naţională „Curăţăm România”, lansată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în data de 4 aprilie, continuă. În cea de a doua săptămână în care au fost organizate acţiuni de ecologizare în judeţul Covasna, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor, cu sprijinul primăriilor şi voluntarilor, au reuşit să colecteze peste 4 tone de deşeuri abandonate în albiile unor râuri şi pâraie.

Cea mai mare cantitate de deşeuri a fost colectată în zona localităţii Baraolt, din albia pârâului Valea Adâncă, de unde au fost scoase la suprafaţă circa 1.200 de kilograme de deşeuri, însă cantităţi importante de plastic, metale şi sticlă au fost adunate şi de pe cursurile de apă din localităţile Covasna, Catalina, Olteni, Estelnic şi Chichiş.

Publicitate

„Vrem o țară fără deșeuri abandonate! Peste 4 tone de deșeuri colectate și 6 cursuri de apă igienizate de colegii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Covasna, în a doua săptămână a campaniei Curățăm România. Râul Olt a fost igienizat pe teritoriul administrativ al Comunei Bodoc, în localitatea Olteni, intravilan și extravilan (…) s-au colectat cca. 150 kg gunoaie. O altă acțiune de ecologizare s-a desfășurat pe Râul Negru, pe teritoriul administrativ al Comunei Catalina, (…) s-au colectat 520 kg deșeuri menajere și 48 kg PET-uri. Igienizarea pârâului Covasna, în intravilanul orașului Covasna, s-a realizat cu participarea a 4 voluntari coordonați de Primăria Covasna (…) Captura a fost de cca. 400 kg deșeuri. Lupta cu gunoaiele a continuat și pe pârâul Estelnic, comuna Estelnic (…) unde s-au colectat peste 400 kg de deșeuri. La acțiunea de curățare a pârâului Târlung, care a avut loc în satul Băcel, Comuna Chichiș, s-au colectat 20 kg sticlă, 120 kg peturi şi 15 kg metale. După acțiunea de igienizare de pe pârâul Valea Adâncă, (…) s-au adunat peste 1.200 kg de deșeuri. Ape curate și oameni responsabili! Vă invităm să vă alăturați campaniei noastre!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook Apele Române Olt.

Vineri, angajaţii Gărzii de Mediu Covasna, împreuna cu cei ai SGA Covasna, au participat la o acțiune similară de ecologizare a pârâului Casin, în zona orașului Târgu Secuiesc, derulată tot în cadrul campaniei naționale „Curațăm România!”, iar în prima săptămână, alte peste 800 de kilograme de deşeuri abandonate au fost colectate din albia pârâului Păun, în judeţul Covasna, în urma unei acţiuni de igienizare derulate în satul Pava, la Zăbala.

Campaniile sunt finanţate la nivel naţional de Ministerul Mediului, care a pus la dispoziţia UAT-urilor un buget total de 20 de milioane de lei. În funcție de numărul locuitorilor, autorităţile locale vor primi sume între 3.000 și 30.000 de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio