Ştiri locale

Peste 30 de minore din județul Covasna au devenit mame în acest an, cea mai tânără având doar 13 ani

Peste 30 de minore din județul Covasna au adus pe lume copii de la începutul acestui an, cea mai tânără având doar 13 ani. În prezent, în evidențele Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna se află alte 3 minore care urmează să nască, cea mai tânără având, de asemenea, 13 ani.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când aproape 50 de adolescente au devenit mame, cifra este în scădere, cu toate acestea, problema minorelor forțate să se maturizeze mult prea devreme rămâne una stringentă.

Publicitate

Majoritatea cazurilor provin din mediul rural, însă 9 dintre acestea s-au înregistrat în mediul urban. Sunt date oficiale, dar numărul real al adolescentelor care au adus sau care urmează să aducă pe lume copii ar putea depăși aceste cifre, deoarece nu toate spitalele din județ raportează astfel de cazuri.

„În perioada amintită, 31 de minore au adus pe lume copii, cea mai tânără mamă minoră are vârsta de 13 ani. În evidența DGASPC Covasna se află 3 minore gravide, iar cea mai tânără are vârsta de 13 ani. Dintre toate aceste cazuri, 25 de minore provin din mediul rural şi 9 din mediul urban”, ne-a transmis șefa SGASPC Covasna, Vass Mária.

Fără sprijin din partea familiei, lipsite de experiență, și fiind la rândul lor încă niște copile, aceste mame ajung, de cele mai multe ori, să își abandoneze nou-născuții în maternitate. De la începutul acestui an, 5 bebeluși au fost părăsiți la naștere în spitalele din județ.

„De la începutul acestui an, 5 copii au fost părăsiți la naștere în spital: unul dintre ei a fost reintegrat în familie, doi au fost plasați în asistență maternală şi două cazuri sunt în lucru (…) În acest an au fost finalizate 6 adopții, iar două cazuri sunt pe rol în instanță. Menționăm că din cele 6 adopții finalizate, un copil a fost dat în adopție în județul Covasna, iar ceilalți 5 copii au fost dați în adopție în alte județe din România”, ne-a mai transmis directoarea DGASPC Covasna.

În prezent, în sistemul județean de protecția copiilor se află 918 minori, dintre care 33 frecventează centrele de zi, 194 se află în centre de reabilitare, 173 sunt în plasament la asistenți maternali profesioniști, 270 de copii se află în plasament familial la rude sau alte persoane, iar alți 248 de copii sunt plasați în servicii rezidențiale publice şi private (224 în serviciile  subordinate DGASPC Covasna şi 24 în servicii subordinate ONG-urilor).

România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de nașteri în rândul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio