Ştiri locale

Pământul uscat a salvat județul Covasna de inundații. La Lunca Mărcușului au căzut 130 litri/mp în doar 12 ore

Mai multe localități din județul Covasna s-a aflat, în weekend, sub Cod Roșu de inundații, iar nivelul pârâului Tărlung a crescut cu aproape 2 metri, cu toate acestea, nu au existat gospodării inundate.

La Lunca Mărcușului au căzut 130 de litri de apă/mp în doar 12 ore, iar la Chichiș s-au înregistrat 90 de litri/mp, însă pământul uscat a absorbit mare parte din cantitatea de precipitații, spune directorul SGA Covasna, ing. Ioan Ilaș.   

Publicitate

„Am avut și noi puțin probleme, dacă pot să spun așa. În noaptea de sâmbătă spre duminică am avut Cod Roșu în zona Chichiș, Ozun, Lunca Mărcușului și Dobârlău. La Lunca Mărcușului s-au înregistrat în 12 ore 130 litri/mp precipitații. La Sfântu Gheorghe am avut 57 de litri, Chichiș 90 de litri, Ozun 57 litri, Moacșa 56 de litri, Covasna 54 litri, Reci 57 de litri, toate au fost precipitații înregistrate în 12 ore. Spre norocul nostru, nu am avut gospodării inundate. Pârâul Tărlung punea probleme, în partea de jos la Lunca Mărcușului, unde avem niște subtraversări cu probleme când plouă mai mult, numai că această ploaie, fiind foarte rapidă, a reușit să plece înainte de a veni viitura pe pârâul Tărlung. Nu s-a creat niciun fel de problemă în zonă, nu a fost inundat absolut nimic, cei de la ANIF au pompat puțin apa la una din subtraversări. Am scăpat, deși au fost precipitații destul de abundente, a plouat foarte mult. Norocul nostru a fost și că pământul era foarte însetat, a tras foarte mult”, ne-a spus directorul SGA Covasna, Ioan Ilaș.

Acesta spune că în județul Covasna au fost realizate lucrări de consolidare a digurilor și malurilor în zonele cu probleme, și doar cu mici excepții sunt necesare lucrări de reabilitare a  unor diguri unde au fost observate infiltrații, însă și acestea vor fi realizate în acest an.

„Noi avem în lucru două subtraversări care puneau probleme, și în primăvară am avut probleme cu ele, le-am reparat cât am putut noi, dar sunt în procedură de reabilitare, deci vor fi puse la punct anul acesta. În județ, în general lucrurile sunt puse la punct, dar este o continuă dinamică, repari într-un loc, se mai slăbește în altul. În primăvară am constatat că sunt câteva diguri care au infiltrații, este vorba despre Ozun unde avem vreo 400 metri, la Reci, la Catalina și chiar aici jos, la Băcel, avem o bucățică cu probleme. Urmează să le reparăm în acest an, s-au aprobat banii pentru ele. Problema este că digurile sunt un pic cam vechi, au fost făcute în timpurile când se foloseau materiale locale, deci materialul nu este de calitate pentru diguri, și dacă stau mult sub presiune, cum a fost în primăvară când au stat peste 100 de ore sub presiune, pe la baza digului se mai infiltrează apă”, a mai explicat directorul SGA Covasna, ing. Ioan Ilaș.

Ploile abundente care au căzut în weekend au afectat mai multe zone de pe Valea Prahovei, județul Brașov, Argeș și Vrancea, fiind inundate zeci de gospodării, anexe gospodărești și fântâni, iar mai multe drumuri au fost distruse.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio