Ştiri locale

Nevoie urgentă de sânge din grupa B negativ pentru un pacient în stare gravă de la Spitalul Judeţean Sfântu Gheorghe

Centrul de Transfuzii Sanguine al județului Covasna face apel către persoanele care au grupa sanguină B negativ să doneze cât mai urgent sânge, pentru a ajuta un pacient internat în stare foarte gravă la Spitalul Județen de Urgență din Sfântu Gheorghe.

„Avem nevoie de sânge B negativ pentru un pacient aflat în stare foarte gravă la spital. Vă mulțumim!”, se arată în apelul postat pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzii Sanguine Covasna.

Publicitate

Contactat telefonic, directorul Centrului, dr. Andy Rosin spune că nu poate face precizări privind boala, tratamentul sau secția în care se află internat pacientul, însă a subliniat importanța donării în astfel de situații.

„Nu am dreptul să spun pentru ce este tratat acest pacient, din păcate. Este vorba despre confidențialitatea actului medical și nu am dreptul să precizez secții, diagnostice, nume și așa mai departe (…) Important este, dacă este nevoie, noi să facem tot ce se poate să ajutăm. Nu este relevant pentru noi. Medicul care îl tratează pe pacient ne-a sunat să ne roage să condiționăm într-un fel sângele, să facem anumite proceduri (…) Cred că normal, atunci când ajutăm, ar fi să nu ajutăm țintit”, ne-a precizat dr. Andy Rosin.

În ultimele săptămâni, conducerile Spitalului Județean de Urgență și Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe au făcut mai multe apeluri prin care i-au rugat pe covăsneni să doneze sânge, întrucât de la începutul pandemiei criza de sânge din spitale s-a acutizat, iar Centrele de Transfuzii din ţară nu se mai pot ajuta între ele atunci când stocul unui judeţ se goleşte.  

La Centrul de Transfuzii din Sfântu Gheorghe donarea se face în condiţii de maximă siguranţă atât pentru donatori cât şi pentru personalul instituţiei.

Persoanele care nu au călătorit în ultima lună în afara țării, care nu au intrat în contact cu bolnavi aflaţi în izolare sau în carantină, sunt așteptate să doneze sânge.

Condiţia pentru a putea dona este ca persoanele să aibă vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, peste 55 kg, tensiunea arterială maximă să nu depășească 200 mmHg iar cea minimă 100 mmHg, să nu aibă boli cronice și să nu fi luat medicamente în ultimele două săptămâni.

De asemenea, înainte de a dona sânge participanților le este interzis să consume alcool cu 48 de ore înainte, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio