Ştiri locale

Multiplul campion paralimpic Ciprian Anton: „Am aflat că pot să fac absolut tot ce vreau și să fiu cât de independent vreau”

Sportivul covăsnean Ciprian Anton este cu siguranță un model de urmat pentru toată lumea și pare că nimic nu îl poate opri sau descuraja să-și atingă obiectivele. Deși viața i-a dat un test extrem de dificil, pe care nu foarte mulți l-ar putea trece cu brio, Ciprian s-a încăpățânat să dovedească lumii întregi că dacă muncești și-ți urmezi visul, poți atinge stelele.

În 2003, pe când avea 22 de ani, Ciprian a căzut în gol de pe acoperișul unei case la care lucra împreună cu tatăl său. A stat aproape un an în spital din cauza multiplelor intervenții și complicații suferite, și pe următorii doi i-a petrecut în umbra depresiei, inițial neputând să accepte că va rămâne pe viață într-un scaun rulant.

Publicitate

A avut, însă, șansa să se înconjoare cu oameni puternici și motivați, iubitori ai sportului, așa cum este și el, astfel că a renăscut ca pasărea phoenix din propria-i cenușă. După ce a încercat mai multe sporturi, printre care și înotul, s-a îndrăgostit de tenisul de câmp și a ajuns multiplu campion național și internațional.

A devenit primul antrenor de tenis în scaun rulant din România, iar acum este vicepreședinte și ambasador al Comitetului Paralimpic Român. A adunat de-a lungul anilor 37 de cupe și circa 30 de medalii, majoritatea din tenis, dar și din atletism, baschet și înot, rezultate cu care se mândrește.

„Și eu sunt parte a Comitetului Paralimpic Român în calitate de vicepreședinte, este o funcție care mă onorează și care-mi dă o foarte mare satisfacție. Sunt în zona asta paralimpică de mai bine de 14 ani (…) Comitetul Paralimpic mă ajută să socializez, să ies mai mult din casă, să întâlnesc persoane noi, să socializez cu oameni importanți din lumea sportului, cu oameni din politică, să iau contact cu acțiunile și activitățile persoanelor cu diferite tipuri de dizabilități (…) Sunt foarte mândru de aceste rezultate, câteodată mă gândesc dacă sunt ale mele. Nu știu cum a trecut timpul… și cât de frumos a trecut, reușind să strâng atâtea trofee, sunt cupe și trofee din competiții internaționale”, a spus sportivul în emisiunea „Asta-i România” de la Kanal D.

Continuă să promoveze sportul în rândul celor mici, și nu numai, alături de antrenorii Clubului Sportiv „Show Time” din Sfântu Gheorghe, o echipă care adună peste 70 de sportivi și antrenori.

„Împreună cu antrenorii CS Show Time Sfântu Gheorghe lucrăm și promovăm sportul în rândul copiilor, aici, la noi în oraș. Suntem 72 de sportivi cu vârste între 5 și 30 de ani, pe două grupe: începători, 5-14 ani (43 de sportivi) și avansați, 14-30 ani (29 de sportivi) Judo și Jiu-Jitsu. Au ajuns vicecampioni naționali la copii atât în Brazilian Jiu-Jitsu cât și în sistemul Ne-waza”, ne-a spus sportivul covăsnean.

„Am fost motivat să îmi găsesc locuri de muncă, să redevin independent financiar, să-mi creez un confort necesar”

Ciprian dovedește că orice este posibil, în ciuda dizabilității pe care o are: conduce mașina, călătorește în lumea întreagă, iar pe lângă competițiile la care participă, are un job care îl ține ocupat și motivat să se autodepășească.

„Cel de-al doilea loc de muncă este la o companie de software foarte bună din București, unde sunt junior business analist. Mă ajută să mă dezvolt, să mă autodepășesc în anumite situații și mă bucur că îmi pune mintea la contribuție și că întotdeauna sunt ocupat (…) Un lucru foarte important este că am fost cumva motivat să îmi găsesc locuri de muncă, să redevin independent financiar, să am banii mei și să am din ce în ce mai mult astfel încât să-mi creez un confort necesar și nu mai mult de atât. Familia și prietenii m-au încurajat de fiecare dată atunci când am încercat lucruri noi, cum ar fi să călătoresc singur, să locuiesc singur în diferite ipostaze, să particip în competiții care se află la distanțe foarte mari. Niciodată nu am fost îngrădit, iar libertatea asta pe care am primit-o din partea celor dragi cred că mi-a dat mai multă încredere, și am încercat să fac lucrurile atât de bine încât să le demonstrez că merit o a doua libertate și după cea pe care tocmai am consumat-o”, a explicat sportivul.

Celor cărora viața le oferă încercări, Ciprian le transmite să nu se dea bătuți și să se inspire din exemplele altor persoane, pentru că viața nu se încheie odată cu apariția unei probleme de sănătate sau de orice alt fel: „Să se oprească puțin, să se gândească foarte atent la absolut tot ce se întâmplă, să caute ajutor de specialitate, să se inspire din exemple, și să nu cedeze niciodată! Să nu creadă vreodată că odată cu apariția acelei probleme, fie ea de sănătate sau emoțională, lumea s-a terminat. Nu există așa ceva! Imediat după accident am crezut într-adevăr că lumea pentru mine s-a terminat și că nu voi mai putea să fac nimic, și iată că într-un an de zile am aflat că pot să fac absolut tot ce vreau, și să fiu atât de independent pe cât vreau”.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio