Ştiri locale

Mitinguri în județul Covasna de susținere a ministrului Mediului pentru intervenția rapidă în cazul urșilor agresivi

Primăriile mai multor localități covăsnene anunță organizarea de manifestații publice pentru susținerea inițiativei ministrului Mediului, Tánczos Barna, de modificare a legislației în vederea intervenției rapide în cazul urșilor periculoși. Edilii îi îndeamnă pe locuitorii care consideră că este necesară sprijinirea acestei cauze să participe la manifestații.

Mitingurile sunt programate să aibă loc marți, 29 iunie, începând cu ora 12:00, în fața sediilor mai multor primării din județ, printre care Covasna, Întorsura Buzăului, Barcani sau Zagon.

Publicitate

Într-o postare pe Facebook, prefectul județului Covasna a transmis, luni, că „situația urșilor este insuportabilă”, iar animalele sălbatice nu pot fi protejate cu prețul sacrificării vieților omenești.  

„Le-am transmis în videoconferințele de săptămâna trecută atât premierului Florin Cîțu, cât și ministrului de interne, Lucian Bode, că situația urșilor este insuportabilă, protecția animalelor sălbatice nu se poate face cu prețul sacrificării de vieți omenești. Din păcate, evenimentele din acest weekend mi-au confirmat această convingere. Voi sprijini autoritățile locale, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pe ministrul Tánczos Barna în eforturile de a găsi o soluție urgentă și pe termen lung la problema urșilor, în interesul oamenilor”, a scris prefectul Ráduly István.

Printre edilii care au îndemnat locuitorii să  participe la mitingurile programate marți se numără și primarul comunei Zăbala, Fejér Levente. Acesta a transmis printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Primăriei că solicitarea autorităților locale este ca animalele agresive să poată fi împușcate în cel mult 24 de ore, deoarece „viața omului este cea mai de preț”.

„În ultimele zile, săptămâni, atacurile urșilor au provocat mai multe victime în anumite zone ale țării. Nu mai putem să așteptăm! Cerem ca animalele agresive să poată fi împușcate în maximum 24 ore, pentru că viața omului este cea mai de preț! Pentru acest motiv, marți, de la ora 12.00, se organizează un miting în orașul Covasna, în fața Primăriei, la care vă invităm să luați parte”, a transmis edilul.

Și conducerea Primăriei Întorsura Buzăului a lansat un apel prin care îi invită pe locuitori să se alăture manifestațiilor „pașnice”, la care vor lua parte și reprezentanți ai Asociației județene a Crescătorilor de Ovine. Potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a Primăriei, acțiunea se va desfășura cu respectarea măsurilor anti-pandemie și în limita a 100 de participanți.

„Îi invităm pe toţi cei care cred că viaţa oamenilor este în pericol, iar conflictele între carnivorele mari și om sunt deja de nesuportat, să se alăture acestei inițiative. La această manifestație pot participa maxim 100 de persoane. Acțiunea se va desfășura ținând cont de măsurile de protecție și prevenție din contextul actual, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică sunt condiții obligatorii. Vă așteptăm”, au transmis reprezentanții Primăriei Întorsura Buzăului.

Locuitorii din Barcani, așteptați să depună dosarele pentru primirea despăgubirilor

Primăria localității Barcani îi îndeamnă pe locuitorii care au suferit pagube în gospodării în urma atacurilor urșilor să se prezinte la sediul instituției în vederea întocmirii dosarelor pentru despăgubiri.

„Având în vedere situația fără precedent în ceea ce privește apariția urșilor pe raza comunei noastre, cât și în împrejurimi, ne străduim să găsim o soluție cel puțin de moment la problemele care pot apărea (…) În cazul eventualelor pagube, vă așteptăm la Primărie pentru a vă întocmi dosarele în vederea despăgubirilor. Pentru cei interesați, vă anunțăm că marți, începând cu ora 12:00, va avea loc la Bucureşti, în faţa Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor, o manifestație pașnică cu scopul aducerii la cunoștința autorităților a situației reale din țară cu privire la problemele cauzate de urși”, a transmis primarul localității, Pastor Nicolae.

Săptămâna trecută, într-un răspuns la un comentariu primit pe pagina personală de Facebook, primarul orașului Covasna, Gyerő József, a scris că în ciuda sesizărilor făcute zilnic organelor abilitate, „nimeni nu își asumă luarea unor măsuri realiste care să rezolve problema urșilor”.   

„Zilnic trimitem sesizări disperate, cereri fundamentate factual de recoltare, dislocare a urșilor care își fac mendrele prin Valea Zânelor, în zona pârtiei de schi, în zona Hotelului Montana, atât la Prefectură, Jandarmerie, Garda de Mediu, cât și la asociația de vânătoare, dar constatăm că nimeni nu își asumă luarea unor măsuri realiste, concrete, care să rezolve problema cu adevărat. Cei care se plâng sunt sfătuiți de autorități să își monteze garduri electrice, să organizeze goană oarbă, să sune la 112, etc. Activiștii de mediu extrem de vocali și cu “spate” prin Europa (…) distorsionează realitatea, minimalizând pericolul, și îi amenință cu plângeri penale pe toți cei care încearcă să rezolve problema. Ministrul UDMR Tánczos Barna pregătește în aceste momente modificarea legii, astfel încât să se poată interveni inclusiv în modalitatea împușcării exemplarelor prezente în mediul locuit, dar este atacat sistematic, pus la zid peste tot, în presă, în discursul public al verzilor”, a scris edilul.

La rândul său, acesta i-a îndemnat pe toți cei care sunt de acord cu măsurile propuse de ministrul Mediului să participe la mitingul de susținere care va avea loc marți.

Sâmbătă, un bărbat în vârstă de 50 de ani care a ieșit la alergat în pădurea dintre Sfântu Gheorghe și Șugaș Băi a fost atacat de un urs în plină zi, fiind rănit grav.

Bărbatul a fost transportat de urgență la spital cu multiple plăgi mușcate și zgâriate în zona scalpului, a umărului, spatelui și în zona toraco-abdominală, fiind supus unei intervenții chirurgicale.

Ulterior, acesta a fost transferat la Spitalul din Miercurea Ciuc pentru o nouă intervenție chirurgicală.

În urma acestui incident, luni, Primăria Sfântu Gheorghe a anunțat că a solicitat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor relocarea sau vânarea ursului care l-a atacat pe bărbat.  Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a transmis că este nevoie de o acţiune decisivă pentru stoparea atacurilor urşilor, întrucât situaţia a depăşit limita normalităţii, devenind de nesuportat.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio