Ştiri locale

Managerul Spitalului Județean: „Prevenţia ar trebui să vină de la pacient: să meargă să își facă măcar analizele obligatorii”

Locuitorii din ţara noastră nu se înghesuie să meargă la medic pentru consultații preventive sau analize medicale periodice, iar majoritatea pacienților care trec pragul cabinetului medical o fac doar când problemele de sănătate pe care le au devin serioase, sau când durerea nu mai poate fi stăpânită cu două-trei calmante.

Prevenția este mai ieftină decât tratarea bolilor și poate salva vieți, iar conducerea Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe și-a propus să „sădească” această gândire în rândul populației, astfel încât numărul pacienților care se prezintă la spital cu boli în stadii avansate să scadă.

Publicitate

„Ţinta noastră este să sădim în gândurile locuitorilor faptul că este mai bine să previi sau să tratezi la început o boală, dacă nu ai reuşit să o previi, decât să se ajungă în situaţia în care medicul nu mai are ce să facă şi pacientul moare. Prevenţia nu ar trebui să fie stabilită prin lege, ci ar trebui să vină de la pacient, să meargă să îşi facă măcar acele analize care sunt obligatorii, analizele periodice, să meargă la medicul de familie şi să îi ceară să îl programeze la analize medicale. Ştie că programările durează 3-4 luni, dar dacă pacientul se gândeşte din timp, atunci poate să găsească acea fereastră ca să îşi facă analizele de rutină. La fel, să meargă periodic la medicul de familie, cum ar trebui şi la dentist, din 6 în 6 luni. Poate că este şi un specific al nostru aici, că dacă ceva nu ne doare atunci suntem ok, şi mergem la medic doar dacă ne doare”, a explicat managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert, într-un interviu la We Radio.

Acesta a declarat că, în prezent, prioritatea unității medicale este tratarea pacienților care nu au putut beneficia de asistența medicală de care aveau nevoie în perioada pandemiei explicând, totodată, că numărul pacienților cu afecțiuni grave și complicații este în creștere, iar situația este similară și în spitalele din alte țări.

„În momentul de faţă prioritatea este tratarea pacienţilor care nu au fost trataţi în ultimii doi ani, şi sunt  mulţi, încercăm să îi reprogramăm treptat şi să îi internăm pe cei care necesită şi în momentul de faţă o internare pentru rezolvarea problemelor de sănătate. Este o consecinţă a pandemiei, şi nu doar în spitalul nostru, faptul că vin tot mai multe cazuri mai grave, mai complexe, şi necesită o supraveghere mai îndelungată decât în perioada de dinaintea pandemiei. Şi în alte ţări, şi în alte spitale este aceeași situaţie”, a mai spus managerul.

La începutul lunii aprilie, acesta a afirmat că statul român ar trebui să pună mai mult accent pe educația sanitară a copiilor și locuitorilor și ar putea, de exemplu, să le ofere cetățenilor posibilitatea de a apela gratuit la „pachete de prevenție”, pentru reducerea numărului de pacienți care se prezintă mult prea târziu la spital, cu afecțiuni grave.

„Ar trebui pus accent pe partea de prevenție, pe educarea sanitară a copiilor și locuitorilor. Trebuie ca eu, ca cetățean, să mă simt responsabil și să mă duc anual sau bianual la control medical”, a subliniat András-Nagy Róbert.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio