Ştiri locale

Luni începe simularea pentru BAC. IȘJ Covasna a explicat cum se vor desfășura probele

Elevii claselor a XII-a și a XIII-a susțin săptămâna viitoare simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat, în județul Covasna fiind înscriși, în acest an școlar, 1.205 elevi de clasele a XII-a și a XIII-a de la zi, seral și frecvență redusă. Dintre aceștia, 1.061 de elevi provin de la învățământul de zi, iar 144 învață la seral și cu frecvență redusă, a transmis Inspectoratul Școlar Județean.

Simularea începe luni cu proba scrisă la Limba și literatura română, urmată de proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) în data de 29 martie, de cea la alegere a profilului şi specializării, în data de 30 martie, respectiv de proba la Limba și literatura maternă în data de 31 martie.

Publicitate

Elevii participanți vor susține simularea în școlile din care fac parte, toate probele urmând să se desfășoare începând cu ora 09:00, timp de 3 ore, iar accesul în sălile de clasă va fi permis până cel târziu la ora 08:30.

Rezultatele simulării vor fi publicate în data de 14 aprilie, în același timp cu cele ale simulării examenului de Evaluare Națională, care va începe pe 4 aprilie, însă nu vor fi afișate sau făcute publice.

Conducerea IȘJ Covasna a transmis, vineri, că notele obținute în urma evaluării lucrărilor candidaților vor fi comunicate doar elevilor și vor fi analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul Consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor.

„La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/ tutorelui, notele obținute la simularea națională pot fi trecute în catalog. Rezultatele nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, acestea vor fi comunicate elevilor și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”, a transmis conducerea IȘJ Covasna.

38% rata de promovare la simularea de anul trecut

La simularea de anul trecut, doar 38.45% dintre elevii covăsneni au obținut medie de trecere, rata de promovare fiind mai mică față de cea din 2019 când a fost organizată ultima simulare, înainte de debutul pandemiei.

Din totalul celor 1.198 de elevi covăsneni înscriși la simularea din 2021, s-au prezentat 983, și doar 378 au obținut cel puțin media 6 necesară promovării.

În cei 4 ani anteriori pandemiei Covid-19, rata de promovare la nivelul județului Covasna a fost în continuă creștere, potrivit statisticii IȘJ Covasna. Astfel, cu excepția anului 2020 când simularea examenului de Bacalaureat nu a avut loc, în 2016 rata de promovare a fost de 37.8%; în 2017 a fost de 37.66%; în 2018 de 41.15%, iar în anul următor a urcat până la 42.94%.

Nici la nivel național rata de promovare nu a fost cu mult mai mare, media la simularea de anul trecut fiind de doar 40.71%.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio