Ştiri locale

Liceul de Arte din Sfântu Gheorghe face înscrieri pentru o nouă clasă de teatru – secția de limba română

O nouă clasă de teatru cu predare în limba română, destinată absolvenților de gimnaziu, va fi deschisă în luna septembrie a anului viitor, la Liceul de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, fiind disponibile 8 locuri.

Managerul Teatrului „Andrei Mureșanu” (TAM), Anna Maria Popa, care susţine și o parte dintre cursurile derulate la secțiile de teatru existente, spune că programa școlară nu diferă foarte mult de cea din ultimii ani, și va cuprinde o serie de module care vor fi susținute atât de actori TAM, cât și de alți colaboratori ai acestui proiect.

Publicitate

„Avem nevoie să vină copii din alte școli, la Liceul de Arte neexistând în momentul acesta clase de limba română, deci acești copii nu prea au cum să vină din interiorul școlii. Programa rămâne similară celei din anii precedenți, sunt mai multe module susținute de colaboratori externi, și sunt mai multe materii teoretice pe care le țin eu, cum ar fi: Istoria teatrului, Estetică, sau Tehnica vorbirii. În mare, modulul de Euritmie în mișcare sau cel de Arta actorului preferăm să le ținem cu colaboratori, ca să aibă copiii cât mai mult acces la informații diferite și la oameni cât mai interesanți. În trecut au lucrat și cu mai mulți invitați la workshop-urile susținute în cadrul DbutanT; în zona de mișcare au lucrat cu Veres-Nagy Attila de la Studio M, iar cu actorii Teatrului Andrei Mureșanu au colaborat constant, atât cu Camelia Paraschiv, cât și cu Fatma Mohamed, cu Sebastian Marina, ei au fost cei mai importanți 3 colaboratori care în continuare susțin module la liceu”, ne-a explicat managerul TAM, Anna Maria Popa.

Înscrierile se pot face deja, atât la secretariatul Liceului de Arte „Plugor Sándor”, cât și telefonic, la numărul: 0267 312 997, urmând ca în luna februarie a anului viitor, după vacanța intersemestrială, și în măsura în care nu vor fi impuse alte restricții în contextul pandemiei COVID-19, să poată fi desfășurate și câteva ateliere de pregătire.

„Le vom anunța din timp, să poată veni copiii, să ne și împrietenim, să le dăm niște informații utile, să facem niște jocuri de improvizație și să îi pregătim ca să știe la ce să se aștepte la admitere. Acum, singura mea grijă și nedumerire este cum se vor întâmpla aceste ateliere în cazul în care rămânem în online, pentru că, din păcate, la specialitatea Actorie pot cel mult să le dau niște informații teoretice despre cum se întâmplă niște lucruri, dar pe improvizație, joacă, text, poezie foarte greu pot să lucrez cu copiii în online. Și acum ne chinuim constant cu clasele existente, avem platforma Google classroom”,nea mai explicat Anna Maria Popa.

Aceasta a mai precizat că elevii din anii terminali, care intenționează să se înscrie la facultatea de actorie și au nevoie de diploma de specialitate, își vor susține la finalul acestui an școlar lucrarea de atestat.  

***

Prima clasă de teatru în limba română a Liceului de Arte „Plugor Sándor” a fost înființată în toamna anului 2017, în parteneriat cu Teatrul „Andrei Mureșanu”, ca urmare a succesului pe care l-a înregistrat secția maghiară.

Clasele de teatru ale celor două secții sunt deschise din doi în doi ani, alternativ, astfel încât în 2022 Liceul de Arte va face înscrieri pentru secția maghiară.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio