Ştiri locale

Laptele și cornul vor ajunge pe băncile elevilor cel mai probabil abia anul viitor

Elevii din toată țara mai au de așteptat pentru gustările zilnice primite prin programul național „Lapte, corn, măr”. Principala cauză este faptul că Guvernul a modificat de două ori normativele, obligând consiliile județene să refacă documentațiile, lucru care a dus, din nou, la întârzierea procedurilor.

Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Henning László, a explicat că la finalul lunii septembrie, când noul an școlar deja începuse, autoritățile centrale au decis să modifice caietul de sarcini, astfel că întreaga procedură a trebuit reluată. În prezent se derulează etapa de licitație, care este una de durată, având în vedere că în acest an contractele de atribuire se vor încheia pe o perioadă de 4 ani.

Publicitate

Astfel, cel mai probabil, gustările elevilor nu vor ajunge pe bănci până la începutul anului viitor.

„Este în procedură de licitație, așteptăm să vedem cât timp va dura, este o procedură mai lungă. De vreo 2-3 luni tot facem caiete de sarcini, la sfârșitul lui septembrie a sosit un model de caiet de sarcini care era obligatoriu, și atunci am repus totul pe modelul respectiv. Toate punctele care s-au solicitat prin metodologii, respectiv prin ordine, le-am făcut. Sper să nu mai apară altceva. Deci suntem în faza de licitații, aici nici eu nu mai pot interveni, este o procedură legală. Probabil vom avea niște date aproximative peste vreo două săptămâni, pentru că atunci vom putea spune cam când se fac deschideri. Și în anii trecuți, în ianuarie încă nu era pornit programul. Acum facem licitația pe 4 ani, deci anul acesta va fi mai greu, dar apoi, 3 ani de zile nu vom mai avea absolut niciun fel de problemă”, ne-a spus Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Henning László.

Situația este similară în toate județele țării, elevii urmând să primească laptele, cornul și fructele abia din 2024.

De Programul pentru şcoli al României beneficiază copiii înscrişi în grădiniţele de stat sau private, elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi cei din învăţământul special.

La nivelul judeţului Covasna, vor primi astfel de produse 23.069 școlari și preșcolari, valoarea estimată a acordului cadru fiind de 29.114.924 lei.

O noutate începând cu acest an școlar este faptul că pe parcursul săptămânii se vor acorda trei porții de lapte și două porții de produse lactate, față de anii anteriori când se distribuiau doar două porții de lapte și o porție de produs lactat. Amintim că până anul trecut elevii au primit lapte UHT și corn de luni până miercuri, iar joi și vineri au primit mere și biscuiți.

Așa cum scriam și în luna august (AICI), conform Hotărârii de Guvern, limita valorică zilnică pentru fiecare preșcolar sau elev este de 0,70 lei pentru porția de fructe și/sau legume; 1,11 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf și 0,65 lei pentru porția de produse de panificație. Cu alte cuvinte, mai puțin de 2,5 lei / elev pentru „gustarea sănătoasă” zilnică.

La nivel național, bugetul alocat în noul an școlar pentru implementarea Programului pentru școli al României este de 742.617.000 de lei, o creștere cu 164.359.000 lei față de anul școlar anterior (circa 28,5%).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio