Ştiri locale

Cornul, laptele și mărul vor ajunge și în acest an cu întârziere în școlile covăsnene. Programul național a fost prelungit până în 2029

Cornul, laptele și mărul vor ajunge din nou cu întârziere la elevi, întrucât Guvernul a aprobat abia luna aceasta hotărârea de prelungire a programului național pentru școli, pentru perioada 2023-2029, și bugetul pentru implementarea acestuia în noul an școlar.

Deși actul normativ a fost adoptat cu foarte mare întârziere, autoritățile județene speră ca din această toamnă copiii să poată beneficia de gustările zilnice, însă admit că acest lucru nu se va întâmpla din prima săptămână de școală, întrucât licitația pentru desemnarea firmelor care vor distribui aceste produse s-ar putea întinde pe câteva luni.

Publicitate

Potrivit legii, la nivelul județului va fi constituită o comisie condusă de prefect, care va stabili lista produselor distribuite în școlile covăsnene și măsurile educative care vor fi implementate în cadrul acestui program. După aprobarea produselor și alocarea fondurilor, va fi demarată licitația pentru desemnarea distribuitorilor.

„Așteptăm un ordin pentru documentația standardizată, care cuprinde caietul de sarcini și toată documentația necesară pentru licitație. De o săptămână a apărut Hotărârea Guvernului în care se stipulează că în 30 de zile va apărea acest Ordin, deci probabil la începutul lunii septembrie va apărea. Între timp, se lucrează la documentație, dar este necesar acest Ordin pentru a putea începe licitația. Licitația este deschisă și durează, deci copiii nu vor primi gustările la începutul anului școlar, nu avem cum să terminăm în atâtea zile. Sperăm că în cel mai scurt timp se poate încheia licitația, iar în momentul încheierii contractului se vor putea distribui produsele”, ne-a explicat Popină Lidia, consilier superior în cadrul Biroului pentru învăţământ, cultură, sănătate și relaţii cu ONG-urile al Consiliului Județean Covasna.

Mai puțin de 2,5 lei / elev pentru gustările zilnice

Conform Hotărârii de Guvern, limita valorică zilnică pentru fiecare preșcolar sau elev este de 0,70 lei pentru porția de fructe și/sau legume; 1,11 lei pentru porția de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf și 0,65 lei pentru porția de produse de panificație. Cu alte cuvinte, mai puțin de 2,5 lei / elev pentru „gustarea sănătoasă” zilnică.

„Avem obligația să ne încadrăm, din moment ce se specifică aceste valori. Aceste valori din Hotărârea de Guvern sunt cu TVA, dar noi licităm cu valorile fără TVA. Firmele, având experiență, mai mult ca sigur sunt pregătite pentru program, eu sper că vor veni la licitație, pentru că ar fi păcat să nu vină nicio firmă, dar este și această posibilitate datorită prețurilor. Noi sperăm că, totuși, vom avea firme care vor participa ca ofertanți la licitație”, ne-a mai spus consilierul.

Anul trecut, 22.315 preșcolari și elevi de clasele primare și gimnaziu din județul Covasna au beneficiat de acest program. O noutate începând cu acest an școlar este faptul că pe parcursul săptămânii se vor acorda trei porții de lapte și două porții de produse lactate, față de anii anteriori când se distribuiau doar două porții de lapte și o porție de produs lactat. Amintim că până anul trecut elevii au primit lapte UHT și corn de luni până miercuri, iar joi și vineri au primit mere și biscuiți.

„Anul acesta încă nu avem o evidență a elevilor, trebuie să o solicităm de la Inspectoratul Școlar, (…) dar tot așa, în jurul acestui număr. Conform noii hotărâri, copiii vor primi lapte și produse lactate timp de 5 zile, din care în 3 vor primi lapte, iar în celelalte 2 vor primi produse lactate. Aceste produse încă nu sunt stabilite, se vor stabili prin hotărâre de Consiliu Județean după ce se întrunește Comisia Județeană care aprobă și măsurile educative aferente distribuirii de lapte și mere”, ne-a mai explicat Popină Lidia.

La nivel național, bugetul alocat în noul an școlar pentru implementarea Programului pentru școli al României este de 742.617.000 de lei, o creștere cu 164.359.000 lei față de anul școlar anterior (circa 28,5%).

Amintim că anul trecut valoarea totală a celor trei contracte încheiate la nivelul județului cu distribuitorii a fost de peste 5,7 milioane de lei, produsele fiind furnizate de S.C. Pan Abacs SRL (corn, biscuiți uscați și mere) și S.C. AGRO PAN STAR SRL (lapte UHT).

Conform legislației, pe lângă gustările distribuite în școli, autoritățile județene au obligația de a implementa o măsură educativă pentru legume, fructe şi lapte. Astfel, la nivelul unităților de învățământ din județ se vor organiza concursuri tematice legate de consumul de fructe şi legume, lapte și produse lactate. De asemenea, vor fi organizate activități de grădinărit la nivelul şcolilor, zile tematice dedicate consumului de fructe, legume şi lapte, sau de activități educative practice, extracuriculare şi extrascolare.

Introdus în 2002, „Cornul și laptele” este parte integrantă a Programului pentru şcoli al Uniunii Europene, al cărui obiectiv este îmbunătățirea stării de sănătate și a bunăstării copiilor, contribuind, totodată, la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio